Dagelijkse boodschappen in eigen stad

De eerste supermarkt van Almere opende op 12 november 1976 de deuren. Deze winkel, de 59e Jac. Hermans-vestiging, was tevens bedoeld als opleidingsfiliaal. Gedurende de openingsperiode kon men er van alles proeven en verscheen er in feestmaand december een feestelijke openingskrant met waardebonnen tot vijftien gulden. De koffie was er sowieso gratis.
Jac. Hermans werkte met de formule PRIJS-SLAG: massaverkoop van kwaliteitsartikelen tegen lage prijzen. Vaste lage prijzen dus en geen weekaanbiedingen. De firma omschreef zichzelf als ‘een complete supermarkt’. Een assortiment van ruwweg duizend artikelen (zeshonderd food en vierhonderd non-food), inclusief dagverse artikelen, een ambachtelijke slagerij en slijterij Het Wijnpakhuis. Dit alles zodat de bewoners van de nieuwe stad van meet af aan al hun dagelijkse boodschappen in hun eigen stad konden kopen. Klandizie werd in eerste instantie overigens vooral verwacht uit de wijde omtrek; hiermee werd ook druk geadverteerd. (Foto: Stadsarchief Almere).
Almere (Haven) bestaat op 30 november 2016 precies 40 jaar. De gemeente viert dat in de week van 30 november met feesten en activiteiten die door bewoners zijn geïnitieerd. Almere DEZE WEEK viert dat jubileum samen met het Stadsarchief Almere mee met de rubriek ‘Het begin van Almere’. In deze tweewekelijkse rubriek zijn foto’s te zien uit het Stadsarchief van rond 1976, het jaar waarin de eerste bewoners in Almere kwamen wonen.

Artikel geplaatst op: 26 oktober 2016 - 09:00

Gerelateerd

Delen