De eerste wijk in Haven

ALMERE – Een luchtfoto uit de beginperiode van Almere Haven. Linksboven zien we het Gooimeer met de landtong bij het huidige surfstrandje. In die tijd werd de landtong voor de bewoners geadviseerd als veilig gebied voor het geval Flevoland zou overstromen. Nu is het de plek waar wellicht Camping Waterhout naartoe verhuist.
Ook links zien we het gebouw De Hulk. Het gebouw verrees als één van de eerste gebouwen in het nieuwe land en diende voor de huisvesting van de IJsselmeerdiensten. Schuin onder De Hulk staat gebouw De Roef. Toen het sociale zenuwcentrum van Haven.
De woningen in de Schoolwerf liggen aan hofjes rondom autovrije binnenperken. Deze hofjesstructuur moest gaan zorgen voor sociaal contact tussen de bewoners en veilige autovrije speelplekken voor de kinderen.
De Kerkgracht is nog niet gegraven, en even boven het midden is het Bivak nog te zien. Op de plek waar nu De Meergronden staat, stonden nog noodgebouwen van de Rijksdienst. Zo’n twintig jaar geleden werden bij de herstrating van het schoolplein van de school nog resten van deze gebouwtjes gevonden. (Foto: Stadsarchief Almere)

Almere (Haven) bestaat op 30 november 2016 precies 40 jaar. De gemeente viert dat in de week van 30 november met feesten en activiteiten die door bewoners zijn geïnitieerd. Almere DEZE WEEK viert dat jubileum samen met het Stadsarchief Almere mee met de rubriek ‘Het begin van Almere’. In deze tweewekelijkse rubriek zijn foto’s te zien uit het Stadsarchief van rond 1976, het jaar waarin de eerste bewoners in Almere kwamen wonen. Dit is de laatste foto in deze serie.
Artikel geplaatst op: 30 november 2016 - 11:46

Gerelateerd

Delen