Boek 'Kijk Zaans' toont honderd Zaanse parels

ZAANDAM - Kenmerkend voor de Zaanstreek is dat mensen niet te koop lopen met de kwaliteit die ze te bieden hebben. Toch is het Sarah Vermoolen gelukt om deze traditie voor een keer te verbreken. Voor het boek 'Kijk Zaans' heeft ze honderd Zaankanters, of zoals Sarah ze noemt, parels, geïnterviewd over hun product, zaak, park of sport. Zondag werd het eerste exemplaar overhandigd aan burgemeester Faber, tijdens een feestelijke bijeenkomst, waar meerdere parels uit de Zaanstreek hun kunsten toonden.

Tijdens een feestelijke presentatie werd 'Kijk Zaans' onthuld. In het stralende middelpunt Sarah Vermoolen (foto: Rolf Rijken)


Sarah komt zelf oorspronkelijk uit Amsterdam. "Daar praat iedereen vol trots over zijn of haar talenten; ik merkte al snel dat dat in de Zaanstreek heel anders is. En dat terwijl de Zaanstreek enorm veel kwaliteiten heeft." Wel zag ze dat er veel boeken zijn geschreven over de Zaanstreek. "Maar allemaal over het verleden", vertelt ze. "Ik heb zelf meerdere reisgidsen geschreven en dus leek het me leuk om de Zaanstreek zichtbaar te gaan maken."

Tips


Een plan was geboren. "Binnen mijn netwerk, (Sarah werkte voorheen bij FluXus, red.) ben ik mensen gaan vragen of zij parels kenden in deze streek; mensen die boven het maaiveld uitsteken. Daarnaast ben ik winkels binnengegaan om hen ook naar parels te vragen. Naar aanleiding van onder andere deze gesprekken, ben ik honderd interviews gaan doen. Het was ontzettend moeilijk om te bepalen wie een plekje in het boek verdiende. Het enige waar ik echt streng op was, is dat het om kwaliteit moest gaan." Omdat de Zaanstreek veel meer dan honderd parels kent, besloot Sarah hier ook wat mee te doen. "Alle honderd geïnterviewden mochten vijf tips geven. Deze staan onderaan de pagina van hun verhaal. De motivatie van deze vijf tips, staan vermeld op de website www.kijkzaans.nl. En daar staan inmiddels vele honderden tips die aantonen wat de kracht van de Zaanstreek is." De site is al 40.000 keer bezocht. Via de tip van de dag op Facebook (groep Kijk Zaans) en twitter (@KijkZaans) wordt elke dag een tip onder de aandacht gebracht, vaak gekoppeld aan iets actueels.

Zaanse mayonaise


In het boek staan verhalen over gebouwen, bedrijven, horecagelegenheden, sporten, kunstenaars en nog veel meer. Op de vraag of er voor Sarah een verhaal uitspringt, hoeft ze niet lang na te denken. "De Zaanse mayonaise van Van Wijngaarden; echt een Zaans verhaal. Het product wordt over de hele wereld verkocht, maar ze zijn altijd bescheiden gebleven. Het is mooi om te zien hoe er zoiets groots is ontstaan, terwijl ze ook zo klein begonnen zijn." Ook de Waakzaamheid is zo'n verhaal. "Hieraan hebben vele parels meegewerkt."
'Als ik meer ruimte had'. Die zin is al vele malen door het hoofd van Sarah gegaan. "Atlantic in Krommenie en de Koffiezaak in Zaandam had ik nog een plaatsje gegund. Net als de tassen van Made buy Nana, het voetveer Zaandijk en de Koperen Bel. Maar helaas, er moesten keuzes gemaakt worden."

Evenement


Sarah merkt dat ze met dit project echt iets in gang heeft gezet. "Ik ben het project begonnen om mensen anders te laten denken; om ze trots te laten zijn op de kwaliteiten die ze hebben. De mensen die ik geïnterviewd heb, vonden het vooral leuk om tips te geven. Om andere mensen wat te gunnen." En als het aan Sarah ligt, blijft het niet bij het boek en de website alleen. "Binnenkort wordt er bij Het Kunstcentrum een expositie geopend met Zaanse parels en ik zou het ontzettend leuk vinden om volgend jaar een evenement te organiseren, waar de Zaanse parels zichtbaar worden. Of Zaanse routes langs de parels. Maar dat is nog even toekomstmuziek."
Zondag werd het boek gepresenteerd bij Serah Artisan in Zaandam. Tijdens de boekpresentatie kwamen verschillende Zaanse parels en tips uit het boek tot leven. Zo waren er drie acts uit de Zaanse showmusical Chicago te zien, stadsdichter Bas Husslage en stadscomponist Mark Nieuwenhuis droegen een gedicht met muziek voor een de Zaanse popprofessor Rob Hendriks liet met medewerking van de Zaanse invasie de beste Zaanse muziek uit de afgelopen decennia horen. Tot slot was er ook nog een mooi jazzconcert. "De presentatie was in handen van Majanka Fröhlich. Ook dat was heel bijzonder. Iedereen die ik benaderde voor deze bijzondere presentatie, wilde graag meewerken."

Winnen


Het Zaans Stadsblad geeft drie exemplaren van het boek 'Kijk Zaans' weg. Stuur een mail naar redactie.zsb@rodi.nl en vertel wie of wat voor u een Zaanse parel is; wie of wat had er volgens u ook in het boek of op de website moeten staan. Drie inzendingen worden beloond met een boek. Mailen met een persoonlijke motivatie kan t/m zondag 21 oktober 17.00 uur. Het boek is tevens te bestellen via www.kijkzaans.nl. Hier staat ook een overzicht van de 30 verkoopadressen.

Artikel geplaatst op: 15 oktober 2012 - 09:27

Gerelateerd

Delen