Dé krant die Almere in beweging brengt!

Afbeelding
Alzheimer Nederland

Zelfgekozen levenseinde bij dementie

maandag 6 februari 2023 19:00 tot 21:30

Dementie is voor veel mensen een ultiem schrikbeeld omdat het lijkt samen te gaan met verlies aan controle en waardigheid en aan toenemende afhankelijkheid. In onze samenleving worden zelfstandigheid en onafhankelijkheid als essentieel gezien voor kwaliteit van leven. Niet iedereen met dementie ervaart dit zo, maar het hebben van dementie wordt al snel beschouwd als een afschuwelijk lot. Er zijn dan ook patiënten die na het horen van de diagnose besluiten om na te gaan hoe ze hun leven kunnen laten beëindigen. Op die manier hopen ze een lange lijdensweg te voorkomen.  

Maar wanneer is er bij dementie nu sprake van ondraaglijk lijden? En hoe is de wens voor euthanasie bij dementie in Nederland eigenlijk geregeld? Kan een huisarts je daarbij helpen en wanneer moet je daar over in gesprek? Is euthanasie eigenlijk de enige mogelijkheid om lijden bij dementie te verzachten?

Op maandag 6 februari 2023 is Eric Boerop, huisarts en SCEN-arts, te gast in het Alzheimer Café van Almere. Hij gaat in op deze vragen en bespreekt de mogelijkheden en onmogelijkheden van euthanasie bij dementie. Na de pauze is er volop gelegenheid voor discussie en om vragen te stellen aan Eric, aan de andere aanwezige hulpverleners en aan elkaar.

Het Alzheimer Café is in restaurant De Ziel (bij woonzorgcentrum Archipel), Poëziestraat 166 in Almere. De zaal is open vanaf 19:00 uur. Het programma begint om 19.30u en eindigt om 21:30 uur. De toegang is gratis. Meer informatie via: alzheimercafe.almere@alzheimervrijwilligers.nl   of telefonisch 06-55756008. Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld.

Locatie