11-jarige Almeerders starten actie voor respect

27 november 2019 00:00

Door Henk Mathlener

WATERWIJK - Dit weekeinde werd er, in navolging van Almere City en FC Almere, bij ASC Waterwijk een spandoek met de tekst 'Zonder tegenstander geen wedstrijd' onthuld. De bedoeling is dat elk team een foto met de tegenstander achter het spandoek maakt. De spelers van de ploegen moeten om en om gaan staan. Dit creëert voorafgaand aan de wedstrijd al saamhorigheid en wederzijds respect. Het zorgt voor meer bewustwording en het praten met elkaar over respect in het algemeen.

Een fantastisch idee en initiatief van twee voetballende vriendjes van Almere City, namelijk Redouan Benhija en Pascal Spaan. De 11-jarige vrienden speelden bij ASC Waterwijk en Kwiek'78 en VPV Purmersteijn, alvorens ze door Almere City werden gescout. Hier trainen en spelen de jongens met veel plezier, terwijl ook clubs als Heerenveen en Volendam hen graag wilden inlijven. Maar een tijdje geleden was het gedaan met de pret. Pascal: "We speelden een hele spannende wedstrijd die we uiteindelijk verloren. Dat was heel erg jammer, omdat we toch voor 120% hadden ingezet. We kwamen huilend van het veld af en toen zeiden onze vaders dat we ons niet moesten laten kennen, want dat we toch de 'Bazen van de Club' waren."

Zelfvertrouwen

Deze woorden hebben indruk gemaakt op de jongens en vanaf dat moment nam het zelfvertrouwen toe. Dat wilden beiden met iedereen delen en de slogan dat niemand goed kan zijn in alles, maar iedereen wel ergens goed in is, werd in het leven geroepen. "Tenslotte schuilt in een ieder wel een 'Baas'. En een echte baas pest niet, lacht niemand uit, doet niemand pijn, helpt en heeft respect voor de ander. En zodra je dat door hebt, word je veel zelfverzekerder en kan je de hele wereld aan, vertelt Redouan.

Binnen de vereniging werd deze positieve levenswijze direct omarmd. Algemeen directeur John Bes van Almere City FC hoorde hiervan en nodigde beide heren uit hun verhaal te komen doen in de 150 man tellende businessclub. Hierna volgden een toetreding in het bestuur en een samenwerkingsverband met de gemeente die alle steun aan dit bijzondere initiatief toezegde.

Spandoek

Het idee van de Bazen van de Club is dat alle sportverenigingen binnen de gemeente Almere een spandoek met de tekst: "Zonder tegenstander Geen wedstrijd" krijgen. Maar de bazen willen meer en proberen dit te realiseren via hun eigen interviews voor het 4-3-3 Magazine en een overleg met de KNVB over twee maanden. De bazen hebben reeds Ole Tobiassen, Kelvin Stengs, Dusan Tadic hun beroemde elf vragen voorgelegd, waarbij het de bedoeling is dat de spelers nadenken over respect en zich aansluiten bij de bazen van de club. "Ja, dat klopt en deze week is Ridgeciano Haps van Feijenoord óok baas geworden.

Maar nu moeten de borden eerst in Almere hangen en dan het liefste in heel Nederland. Dan wordt deze actie een groot succes en daar hopen we op, "aldus deze twee Almeerse topbazen.

De Bazen zijn te volgen op insta via #debazenvandeclub

Redouan Benhija en Pascal Spaan zijn echte bazen. (Foto: Fred Rotgans)

Gerelateerd

Kringloop
HV Almere