27 jaar in sportwerkHelma (65) laat zich niet tegenhouden door CAO

24 juni 2009 07:00

Door Wendelien Vos


ALMERE - Helma Valk is al 27 jaar sportbegeleider, waarvan tien jaar bij vereniging Recreatie Sport Almere (RSA). Toen ze in mei 65 jaar werd, lag er prompt lag een brief van de loonadministratie op de mat. Maar er zat geen verjaardagskaart in. Helma: "Volgens de CAO was ik ontslagen! Gelukkig nam RSA me weer aan, maar het was wel even schrikken. Ik ben fit en wil nog wel even doorgaan."

Haar lichte accent verraadt Helma's Maastrichtse afkomst. Toch woont ze al 31 jaar in Almere. "In 1980 volgde ik cursussen van de gemeente voor recreatiesportleider. Daarna kon ik aan de slag als begeleider van allerlei sportinstuiven." Bij de kinderinstuif in Almere Haven zat ook Saskia Lammers. De 26-jarige Saskia is nu zelf sportinstructeur bij RSA. Helma: "Samen begeleiden we de 55-plusgroepen op maandag en dinsdag. In die groepen zitten tussen de vijftig en zestig mensen. Saskia heeft een recentere opleiding en leert mij nieuwe oefeningen. Ik deel mijn ervaring over hoe je met oudere mensen kunt omgaan. Mensen van mijn eigen leeftijd", zegt ze lachend.
Helma is helemaal vergroeid met de 55-plusgroepen waar ze al zo lang les aan geeft. "Het zijn hele sociale groepen, mensen komen me vertellen als ze een aandoening hebben of een behandeling moeten ondergaan. Ik houd dan rekening met ze tijdens de les. De groep stuurt kaartjes aan zieke deelnemers. We drinken koffie na afloop en zijn zelfs een keer met z'n allen gaan lunchen na de les."