37 miljoen van het Rijk voor hogeschoolFlevoland een eigen hogeschool

11 november 2009 07:51

ALMERE - Het kabinet heeft besloten 37 miljoen euro bij te dragen aan de totstandkoming van een zelfstandige nevenvestiging van de hogeschool Windesheim in Almere en in Lelystad. De provincie Flevoland, de gemeente Almere en de gemeente Lelystad dragen gezamenlijk 35 miljoen bij. Daarmee is een zeer belangrijke stap gezet voor de realisering van de lang gekoesterde wens om meer hoger onderwijs in Flevoland te realiseren.


De provincie Flevoland draagt 20 miljoen euro bij en het college van BenW van Almere zal de gemeenteraad voorstellen om 12 miljoen euro bij te dragen. Het college van Lelystad zal haar gemeenteraad voorstellen 3 miljoen bij te dragen. Daarmee komt de totale financiering van de plannen voor een brede hogeschool in Flevoland door Windesheim op een totaal bedrag van 72 miljoen euro. Provinciale staten van Flevoland besloten eerder al tot een financiële bijdrage aan de plannen. Ook binnen Windesheim moet nog besluitvorming plaats vinden. Maar aan de belangrijkste voorwaarde is nu voldaan. Nu kan er aan een concrete samenwerkingsovereenkomst gewerkt worden.
Gedeputeerde Hoger- en Beroepsonderwijs, Andries Greiner: “Dit is precies wat Flevoland nodig heeft: hoger beroepsonderwijs in verschillende beroepsrichtingen. Het maakt de doorstroming van HAVO en MBO gemakkelijker en kansrijker en de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven wordt aanmerkelijk vereenvoudigd. Er zal al snel een wisselwerking ontstaan. Maar het eerste voordeel is toch dat veel meer studenten in hun eigen regio hoger onderwijs kunnen volgen .”
De beoogde hogeschool betreft vestigingen van Windesheim in Almere en Lelystad met in totaal zo’n 30 opleidingen in voltijd, deeltijd en duaal. Over de bestaande opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam in Almere wordt overlegd tussen HvA en Windesheim. In totaal wordt een hogeschool voorzien van ca. 6500 studenten in 2025.