44 Almeerse niet-Nederlanders mogen Nederlander worden

01 mei 2012 13:18

ALMERE - Personen die tot de groep ‘Kinderen van de tweede generatie niet-Nederlanders’ behoren en in Nederland wonen, krijgen automatisch de Nederlandse nationaliteit. Bij 44 Almeerders is dit ten onrechte niet gebeurd. Deze personen kunnen alsnog de Nederlandse nationaliteit krijgen.


Iemand behoort tot de groep Kinderen van de tweede generatie niet-Nederlanders, als zijn/haar grootouders in het buitenland geboren zijn en in Nederland zijn komen wonen. Volgens de wet krijgt een Kind van de tweede generatie niet Nederlanders, die in Nederland wordt geboren of zich hier vestigt, de Nederlandse nationaliteit. Bij een aantal Almeerders die tot deze groep behoren is dit niet gebeurd. Dit komt doordat niet altijd te herkennen is of iemand tot de derde generatie behoort. Informatie over de afkomst van (groot)ouders is na te zoeken in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De GBA van Almere gaat echter niet verder terug dan 1974, het jaar waarin Almere is ontstaan. Almere heeft daardoor niet de mogelijkheid, zoals andere gemeenten, om verder terug te kijken dan 1974.
Gebleken is dat circa 44 Almeerders ten onrechte niet automatisch de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. Deze Almeerders zijn benaderd en kunnen alsnog de Nederlandse nationaliteit krijgen. Om hen tegemoet te komen worden de kosten die zij ten onrechte hebben gemaakt, vergoed.