600 leden ASV blij met schaatsen op eigen baanSchaatsbaan Muziekwijk eindelijk geopend

07 januari 2009 08:00

ALMERE - Landijsbaan De Pinguïn aan de Bachweg in Muziekwijk is op de laatste dag van 2008 na elf jaar eindelijk weer geopend. Ondanks die eerste openstelling wordt per dag bekeken of er geschaatst kan worden, afhankelijk van het weer.


Donderdag 1 januari was de eerste dag waarop de vierhonderd meter lange buitenbaan open was voor alle publiek. Daar kwamen ruim 450 bezoekers op af. ASV-voorzitter Paul Nijssen noemt dat 'een groot succes'. "We hebben lang op de opening gewacht en iedereen was dan ook heel enthousiast. Maar we hebben de baan vrijdag uit voorzorg weer moeten sluiten. Dit om te voorkomen dat de bovenlaag kapot gereden werd. Wanneer er scheuren in komen en de baan bevriest weer, krijg je ongelijk ijs en dat willen we voorkomen."
Afgelopen zaterdag was de baan weer alweer open en daar maakte jong en oud dan ook dankbaar gebruik van. Op de website www.asv-almere.nl maakt de vereniging bekend wanneer er geschaatst kan worden.
"Op de baan ligt veertig centimeter water", legt Nijssen uit. "Daarvan is de bovenlaag bevroren, maar om er op te kunnen schaatsen moet het ijs minimaal acht centimeter dik zijn. En nu is het overdag nog boven nul. We moeten dus kritisch zijn, er schaatsen tenslotte zo'n 350 mensen op." Iedereen die op de baan schaatst, doet dat op eigen risico. Ondanks dat is ASV verantwoordelijk voor goed beheer van de baan. "En we willen geen ongelukken."

Kunstijsbaan

Op de tweede dag van het nieuwe jaar stonden zo'n honderd mensen aan het hek van de ijsbaan. "Toen was het ijs niet goed genoeg. Maar zo zien we wel dat er heel veel animo is in Almere voor een permanente kunstijsbaan. We zijn er met de vereniging mee bezig, alleen laat de realisatie nog op zich wachten."
De openingstijden van ijsbaan De Pinguïn zijn, afhankelijk van de ijskwaliteit, op woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur, maandag tot en met vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur en van 19.30 tot 21.30 uur.
Reageer ook op de Stelling DEZE WEEK: De schaatsbaan (in Muziekwijk) moet een tweede Jaap Edenbaan worden! Reageren kan via www.almeredezeweek.nl of per e-mail naar redactie@almeredezeweek.nl.

IN KADER
NK Marathon op Oostvaardersplassen

ALMERE - Voor het eerst in dertien jaar wordt donderdag 8 januari het Nederlands Kampioenschap op natuurijs voor marathonrijders gehouden op de Oostvaardersplassen. De heren starten om 13.00 uur aan hun tocht van honderd kilometer. De dames starten tweeënhalf uur eerder voor de tocht over zestig kilometer. Onder de heren zijn ook de Almeerders Robert Kamperman, die tijdens de Elfstedentocht van 1986 als derde over de finish kwam en Youri Lissenberg.