Aanpak zwerfvuil Indische Buurt blijft hoofdpijndossier

05 november 2020 14:50

Door persbureau Cerberus

INDISCHE BUURT - De gemeente Almere wil meer gaan doen om het probleem van rondzwervend vuil en verkeerd geplaatste afvalzakken aan te pakken, zei een gemeentewoordvoerster donderdag bij de Raad van State.

Daar kon Indische Torenbewoner Jordy Brinkman wel mee leven. Want zijn partner had net een boete van bijna honderd euro gekregen, omdat er een afvalzak naast het ondergrondse inzameldepot (OID) stond. Volgens Brinkman heeft zijn partner de zak wel degelijk in de container geplaatst, maar blijkbaar zat hij nog in de valklep en heeft iemand anders de zak er uit gehaald en hun zak ernaast gezet. Hij hoopt dat de Raad van State de boete alsnog kwijt scheldt. Tijdens de rechtszaak zei Brinkman dat de bewoners van de 64 appartementen tellende Indische Toren al drie jaar bij de gemeente gehoor proberen te krijgen over het enorme (zwerf)afvalprobleem bij de OID bij de woontoren, "en dat is nog erger geworden toen het Baliproject klaar was. Toen kwamen er nog meer bewoners bij maar geen extra OID. Maar het zijn niet alleen de bewoners, veel mensen uit omliggende buurten dumpen ook hun afval bij onze OID, omdat die zo centraal ligt. En dan zitten de containers zo vol en zetten mensen de zakken ernaast."

Twee minuten

De gemeentewoordvoerster zei dat Almere er streng op toeziet dat mensen hun afvalzakken in de OID's doen. "Als een OID vol is is het maar twee minuten lopen naar een andere waar wel nog ruimte is. We hebben wel bekeken of we de ophaalfrequentie kunnen verhogen. Maar dat zou in de Indische Buurt dan alleen voor één OID nodig zijn. In de rest is nog meer dan genoeg ruimte. Toch gaan we nog eens bekijken of we de OID bij de Indische Toren wat vaker kunnen legen" aldus de gemeentewoordvoerster.
Rechter en staatsraad Lex Michiels zag daarin ook de oplossing, "We krijgen hier bij de Raad van State heel veel van dit soort zaken. Het probleem zou heel wat kleiner zijn als gemeentes vaker de OID's legen. Want mensen zetten pas zakken ernaast als de containers vol zitten. Alleen daar ga ik niet over, ik kijk alleen maar of de gemeente in dit geval terecht een bekeuring heeft opgelegd."

Blij

De gemeentewoordvoerster erkende vervolgens nog dat destijds niet alleen de partner van Brinkman een boete kreeg. "Er stonden toen nog elf zakken naast de OID. Maar we zijn nu wel vaker gaan controleren." Brinkman bevestigde dat, "het klopt dat de gemeente de laatste tijd wat vaker controleert. En daar ben ik blij om."

Uitspraak binnen enkele weken.