Achter de schermen bij online raadsvergadering

01 mei 2020 00:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – "Mevrouw Elian, als u mij hoort, kunt u dan uw microfoon en camera aanzetten bij wijze van test? Ik hoor u, maar nu graag uw camera nog even. Ja heel goed, u bent er, nu mag u er weer af. Tot straks."

"Kees Ahles, ik zie nog niet dat je van Leefbaar Almere bent. Werk je met een browser of apple? Wacht even, Gerry neemt het over."

"Rechtsboven klikken, dan rechts beneden daar kan je je naam intikken."

Met een headset op, een telefoon aan het oor en meerdere beeldschermen voor zich zijn Bart Buijs van de griffie en Gerry Baljet van de Baljetgroep de raadsleden aan het binnen loodsen voor de online gemeenteraadsvergadering, waarbij Baljet met name de techniek verzorgt en Buijs namens de raadsgriffie inhoudelijk de vinger aan de pols houdt. Almere DEZE WEEK nam afgelopen donderdagavond een kijkje achter de schermen in het stadhuis in de regiekamer van de online raadsvergadering. In zaal Haven hadden Baljet en Buijs hun post, in zaal Hout zaten Willem Boutkan de voorzitter van de vergadering en Jan Dirk Pruim, de griffier achter hun beeldschermen. Tussen die vier stations werd geschakeld zodat de kijker thuis de vergadering kon volgen.

 

Online gestemd

Bijzonder aan de raadsvergadering was dat er nu ook door de raadsleden online gestemd kon worden. Een primeur voor Almere. "We hadden twee weken voorbereidingstijd om dit systeem om te stemmen in elkaar te zetten", zegt Buijs. "Maar vanmiddag kregen we te horen dat het al vanavond klaar moest zijn. En, ja dat is gelukt. Een megaklus voor de Baljetgroep."

Om 21.30 uur moest de stemming beginnen. Gespannen gezichten in de regiekamer. Het gezoem van de laptops is te horen.

21.28 uur: Baljet: "Wil iedereen de webcam uit doen?

21.31 uur: Buijs: "We hebben nog niet iedereen binnen."

21.32 uur: Baljet: "Kan iemand controleren of iedereen er nu is?"

21.33 uur: Baljet: "We gaan zo beginnen. Willen jullie, als je het woord wilt voeren de camera en microfoon aannzetten?"

21.34 uur: Baljet: "4 minuten countdown. We hebben 43 van de 45 raadsleden binnen."

21.38 uur: Voorzitter Willem Boutkan heet iedereen welkom.

Waarna Hans Everhard (SP) een schorsing aanvraagt voordat  de sessie uberhaupt begonnen is. Er verschijnt een pauzescherm.

In de regiekamer leunt iedereen achterover. Om 21.55 uur kan de stemming beginnen.

"Dit gaat goed", stelt Baljet zich opgelucht strekkend. Om tijdens de stemming geconcentreerd voorover te buigen. Een raadslid heeft zijn camera niet aan. Meteen grijpt hij de telefoon om het raadslid te bellen. Binnen een minuut is het raadslid weer online.

Grapjes

Op het scherm zien we afwisselend een raadslid zijn stem uitbrengen, daartoe opgeroepen door de griffier. Tussendoor worden nog tal van telefoontjes gepleegd om raadsleden online te houden. Wel is het inmiddels tijd voor wat grapjes, en een slokje drinken voor de regie. Continue worden handen ontsmet.

22.30 uur. De stemmingen zijn klaar. Voor de kijker verliep alles soepel. In de regiekamer moest er keihard gewerkt worden, tal van korte overleggen gepleegd en veel telefoontjes. Maar het resultaat was er naar: de raad had online gestemd. Almere had zijn primeur.

De Baljetgroep in de regiekamer. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Bart Buijs van de griffie in opperste concentratie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Voorzitter Willem Boutkan in actie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren brengt haar stem uit. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Burgemeester Franc Weerwind en wethouder Froukje de Jonge volgen in het stadhuis de stemming. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gerry Baljet brengt een raadslid weer online. (Foto: Almere DEZE WEEK)