Actie 'pinnen = winnen' maakt winkelen veiligerAlmeerse vuist tegen stroom overvallen

10 december 2008 08:00

ALMERE - De stroom overvallen waar Almere de afgelopen maanden mee te maken kreeg, heeft tot een zeer unieke actie geleid. In samenwerking met onder andere gemeente, politie, ondernemersverenigingen en grote banken is onder naam van Almere Cash-Less tot een gezamenlijke aanpak van het probleem gekomen. Daarbij wordt ingezet om klanten, met een positieve aanpak, zoveel mogelijk te laten pinnen.


"Deze samenwerking is absoluut een unicum in Nederland, en misschien wel de wereld", zegt directeur Martin Ort van de Ondernemersvereniging Stadshart Almere (OVSA). "Er moest iets gebeuren tegen die stroom overvallen. Dat hebben wij laten weten aan burgemeester Annemarie Jorritsma. Die heeft alert gereageerd en de neuzen van veel partijen dezelfde kant op gekregen."
Er wordt een groots actieplan opgezet, in samenwerking met alle Almeerse ondernemersverenigingen, grote banken, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, horecabond Nederland en de leverancier van pinpassen. "Een Almeerse aanpak dus", aldus Ort. "Dat is een unicum."
Kern van het actie plan is dat klanten met de pinpas gaan betalen. "Hoe minder geld in de kassalade, hoe minder interessant de winkel voor overvallers wordt", legt Ort uit. "Dat maakt het winkelen ook voor de klant veiliger. Het is dus ook in hun eigen belang om zoveel mogelijk te pinnen."

Pinnen is winnen

De eerste actie in een serie van activiteiten is de actie 'pinnen = winnen'. De actie wil Almeerders op een positieve manier stimuleren om gebruik te maken van de chip- of pinpas. "Met het transactienummer, dat op iedere pinbon staat, kunnen prijzen gewonnen worden. "Dat varieert van kleine prijzen tot een reis naar New York", zegt Ort. "Mensen verontschuldigen zich nu vaak als ze pinnen. Maar ondernemers willen het juist stimuleren. Op een positieve manier lukt dat het best." Ondernemers die klanten met 25 cent beboeten als ze pinnen, zijn verleden tijd, volgens Ort. "Dat heeft te maken met verouderde pinsystemen. Alle Almeerse ondernemers krijgen de gelegenheid om tegen een zeer laag bedrag hun apparatuur te vervangen."
Een ander onderdeel van het actieplan is dat álle ondernemers de gelegenheid krijgen om in januari gratis met het personeel een overval-preventiecursus te volgen. Ook krijgen ze een promotiepakket om klanten erop te wijzen dat pinnen de voorkeur geniet. Ort: "Het liefst gaan we naar een methode waarbij alleen nog maar gepind kan worden. Dat is nu nog toekomstmuziek, maar de intentie moet er zijn. Als er tien tot twintig procent meer wordt gepind scheelt dat miljoenen aan euro's."
Banken

Ort wil ook dat banken hun verantwoording nemen: "Ondernemers moeten betalen voor het afnemen van rolletjes geld, maar ook voor het afstorten van de kas. Elke storting kost geld. Sommige ondernemers sparen daarom het geld op zodat maar één keer per week te hoeven worden afgestort. Overvallers weten dat. Daar moeten we met de banken om tafel gaan zitten. Dat gaat ook gebeuren. Het is werkelijk uniek dat zoveel partijen werken aan deze Almeerse oplossing. Zo krijgt dit initiatief van onder anderen OVSA niet alleen in Almere de handen op elkaar, maar straks zeker ook landelijk navolging."