Actie voor restauratie vernield kunstwerk VINDplaats Zenit

03 september 2019 08:10

Door Petra Onderwater
BUITEN – Beeldhouwer Frans van der Ven en stichting VINDplaats Zenit zijn een inzamelingsactie gestart voor de restauratie van het kunstwerk dat vorig jaar is vernield op de archeologische vindplaats langs de Evenaar.


“Het beeld stond op de Ontmoetingsheuvel en is omver gegooid en in brand gestoken. Het gaat om het beeld Geboortegodin, dat samen met zes andere vruchtbaarheidsgodinnen onderdeel uitmaakt van het TIJDpad”, aldus Van der Ven. “Hoewel er iemand is aangehouden, is de schade helaas niet te verhalen op de dader. Met deze actie willen we de restauratie van het vernielde beeld financieren, zodat het kan worden teruggeplaatst tussen de andere beelden op deze bijzondere plek.”

 

Ontmoetingsheuvel

Het TIJDpad is een beeldenroute waarbij een ‘wandeling door de geschiedenis’ op VINDplaats Zenit kan worden gemaakt. Het bestaat uit zeven verschillende kunstwerken die een verbinding maken tussen het heden en het dagelijks leven in de Midden-Steentijd. De kring vruchtbaarheidsgodinnen staat op de Ontmoetingsheuvel. “En dit is ook echt een plek van ontmoeting”, vertelt Cora Spaans van VINDplaats Zenit. “Op de Ontmoetingsheuvel vindt maandelijks een Hindoestaanse Maanceremonie plaats en er worden kinderverjaardagen gevierd. Maar bewoners zijn er ook welkom voor een gezellige buurtborrel.” 

 

Vernieling en diefstal

VINDplaats Zenit was vorig jaar meermaals het doelwit van dieven en vandalen. Naast de vernieling van het kunstwerk werden er ook boomstambankjes in brand gestoken, hekjes gesloopt en groenten uit de moestuinen gestolen. “Het afgelopen jaar was het gelukkig wat rustiger, mede dankzij een hek dat door de gemeente is geplaatst en doordat de politie en buurtpreventieteams VINDplaats Zenit hebben opgenomen in hun surveillancerondes”, aldus Spaans. “Maar onlangs zijn er bijvoorbeeld nog vier bomen van een speciaal ras met kluit en al uit het voedselbos ontvreemd. Niet te geloven!”

Er is inmiddels 21% bijgedragen door Almeerders, Zenit kan dus nog wel wat hulp gebruiken. Wie de actie wil steunen kan een donatie doen via het platform Voordekunst.nl: www.voordekunst.nl/projecten/9354-kunstwerk-restauratie-zenit.