Ad Smits torenhoog favoriet voor Almere Rallysprint

25 maart 2009 08:00

ALMERE - Na een jaartje 'andere dingen' gedaan te hebben, is Ad Smits weer achter het stuur van zijn rallyauto gekropen en won afgelopen zaterdag prompt de eerste ronde voor het Nederlands Rallysprint Kampioenschap.


In een voor Nederland in de rallysport unieke Ford Escort RS Cosworth met als navigator Bart van Riemsdijk zette hij de toon door zijn naaste concurrenten in het kampionschap meteen op 25 en 47 seconden achterstand te zetten. En dat is veel over een wedstrijd van iets minder dan vijftig kilometer.
Smits' Ford Cosworth mag dan een inmiddels op leeftijd gekomen rallyicoon zijn maar bleek nog steeds een machtig wapen in de strijd tegen zijn belangrijkste tegenstanders Erik Moree en Ferdi Biesheuvel die met moderner materiaal aan de start stonden in de vorm van respectievelijk een Mitsubischi Evo en een Subaru Impreza STI.
Ad Smits reed van 2000 tot en met 2002 naar vele klasse overwinningen in diverse rallykampioenschappen met een Peugeot 309 GTI. Vervolgens kwam de eerder genoemd Ford in beeld waarmee Ad zich, tot genoegen van de vele fans, met een spectaculaire rijstijl ging mengen tussen de gevestigde orde. Wat het Rallysprintkampioenschap 2009 betreft is Ad nu de gevestigde orde en kan alleen nog door een gastrijder uit het Open Nederlands Rallykampioenschap van de hoogste podiumplaats afgehouden worden volgende week zaterdag 4 april in Almere.