Adviescommissie voor nieuw Landschapskunstproject Weerwater

07 juni 2021 16:25

STAD - De gemeente Almere is initiatiefnemer van een nieuw landschapskunstproject dat in de buurt van het Weerwater moet komen. Er is een adviescommissie samengesteld om het thema van de kunstopdracht te bepalen en de kunstenaar te selecteren die een opdracht krijgt voor het maken van een schetsontwerp.

Het nieuwe landschapskunstwerk is straks onderdeel van de collectie landArt in Flevoland, waar ook De Groene Kathedraal van Marinus Boezem (te zien vanaf de Waterlandseweg) en Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind (Pampushout) toe behoren. Op 2 juni heeft wethouder Hilde van Garderen het startsein gegeven voor de adviesfase. Fysiek en virtueel kreeg de commissie daarom een introductie op de collectie landArt in Flevoland. Ook zijn de landschappelijke kwaliteiten van het Weerwater besproken, waarna een discussie volgde over de ambities, mogelijke thema's en type kunstenaar. Het is de bedoeling om vóór de zomer een kunstenaar de eerste opdracht te geven en deze in het najaar te beoordelen.

Pilot op Floriade

Onderdeel van de opdracht is ook een pilot op de Floriade. Deze pilot vormt een manier om het kunstwerk te testen, in de vorm van een prototype of een tentoonstelling van de kunstenaar. Naar verwachting is het nieuwe landschapskunstwerk eind 2023 gerealiseerd, maar dit hangt af van het plan dat de geselecteerde kunstenaar maakt.

Adviescommissie

De adviescommissie telt zeven leden: vijf mensen met professionele ervaring in beeldende kunst, landschap en publieksprojecten en twee inwoners van Almere:

Dyonna Benett, erfgoedprofessional op het gebied van inclusiviteit
Denise de Boer, kwartiermaker voor het nieuwe Kunstmuseum Flevoland
Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk Amsterdam
Ben Kuipers, landschapsarchitect
Rory Pilgrim, beeldend kunstenaar
Mark Schoutsen, inwoner van Almere
Dewi Veldhuizen, inwoner van Almere

Ook aanwezig, maar zonder stemrecht: Martine van Kampen, curator van Land Art Flevoland. In opdracht van de gemeente begeleidt stichting Land Art Flevoland het proces, van plan van aanpak tot realisatie.

Advisiecommissie LandArt Weerwater. (Foto: aangeleverd)