Afgevallen en aangekleed door De Kinderkliniek

07 september 2009 07:00

ALMERE - Drie maanden lang werkte Cyriel Voogd onder begeleiding hard aan zijn gewicht. Toen hij voor controle op de Obesitaspoli van DeKinderkliniek Almere kwam stond hem een enorme verrassing te wachten. Zijn verpleegkundige vertelde hem dat hij op kosten van De Kinderkliniek een gloednieuwe outfit mocht uitzoeken, omdat hij bijna twintig kilo was afgevallen en niets meer van zijn kleding paste. En vooral omdat het obesitasteam ontzettend trots op Cyriel was en is.


Hij kon het bijna niet geloven. Maar een grap was het zeker niet. "Eigenlijk zorgen wij voor problemen als kinderen zoveel gewicht kwijtraken", vertelt Nicole Versteeg, één van de obesitasverpleegkundigen. "Z'n kleren slobberen hem om het lijf. Daarom gaan wij als Kinderkliniek er voor zorgen dat hij er straks top uitziet. Met een nieuwe outfit. Ons hele obesitasteam is ontzettend trots op Cyriel. Het is werkelijk een prestatie. De nieuwe kleren heeft hij honderd procent verdiend!".
Met migraine en buikpijn kwam Cyriel bij de kinderarts terecht. Deze verwees hem in april naar de Kinder Obesitaspoli. Daar bleek uit bloedonderzoek dat Cyriel Diabetes type 2 had, één van de gezondheidsrisico's van obesitas, zwaarlijvigheid. De eerste keer dat hij op de Obesitaspoli kwam, ging Cyriel met een glucosemeter, prikpen, medicijnen en… Met een duidelijke boodschap van de kinderarts naar huis: "Je moet afvallen!"
Nu was afvallen iets wat hij eigenlijk al heel lang wilde. Niemand is graag dik. Met hulp en begeleiding van het obesitasteam zag hij het zitten. Zo legde de diëtiste uit wat niet en wat juist wel verstandig was om te eten. Veel veranderde er niet eens aan zijn eetpatroon. Hij hoefde geen streng dieet te volgen. Wel werden de croissantjes vervangen door boterhammen, de frisdrank werd water en de tussendoortjes moest hij laten staan. "Dat laatste was toch wel moeilijk". Cyriel Voogd is aan het woord. "Het hongergevoel viel eigenlijk wel mee. Alleen de oefeningen bij het Preventiecentrum vond ik zwaar." Cyriel volgde onder leiding van een fysiotherapeut van het Preventiecentrum een bewegingsprogramma. Daar werd gelopen, gefietst en werden spieroefeningen gedaan.