Almeerder (82) bang om te gaan slapen"Mijn huis wordt zo'n twee keer per dag beschoten"

24 september 2008 07:00

ALMERE - De stelling van vorige week 'Aangifte doen bij de politie heeft totaal geen zin' was aanleiding voor de heer Dams (82) uit Stedenwijk-Zuid om zijn ongenoegens over de politie te uiten in een reactie aan Almere DEZE WEEK.


"Ze komen niet eens", aldus de heer Dams over de politie. "Gisteren heb ik twee uur zitten wachten op de politie, omdat er iemand met hagel op mijn kozijn had geschoten."
Het was niet de eerste keer dat het raamkozijn van de Almeerder beschoten werd, want het huis van de heer Dams wordt al zo'n drie maanden bijna elke dag beschoten. "Meestal twee keer per dag, 's middags en 's avonds, voordat ik naar bed ga. Als het licht uitgaat schieten ze, dus slapen lukt niet goed. En ik heb geen idee wat de aanleiding is, ik heb nergens geen vijanden."
Een politieagent constateerde vorige week dat er geschoten is met een luchtbuks. "Maar daarna heb ik er niets meer van gehoord. De politie komt alleen als er een heterdaad is, terwijl ze zeker hier in Stedenwijk-Zuid gewoon meer moeten surveilleren."

Aangifte vormt basis van onderzoek

Woordvoerder van de politie Leo Dortland benadrukt de noodzaak van aangifte doen. "Een aangifte is de juridische basis voor een strafrechtelijk onderzoek. Wanneer je dat niet doet, onthou je de politie van belangrijke informatie die van pas kan komen bij het oplossen van een zaak."
Op het moment dat de zaak bij de wijkagent ligt, heeft het geen spoed. Melding is dan nog wel belangrijk voor het opsporingsproces. "Dan ligt een belangrijke taak bij de wijkagent. Mensen zeggen altijd dat de politie alleen komt als het te laat is. Maar het gaat er juist om dat bewoners de wijkagent laten weten wat er leeft en speelt in een wijk. Als er overlast is dan kunnen we daarop anticiperen met de informatie die al bekend is", aldus de woordvoerder. "Zij kunnen aan de hand van informatie de nodige maatregelen nemen om erger te voorkomen of door het gebruik van hun netwerk de juiste instelling er bij te halen om zaken aan te pakken. Een aangifte is de politie kennis geven van een strafbaar feit, wat de start vormt van een strafrechtelijk onderzoek."