Almeerder bestolen met ‘babbeltruc’

10 augustus 2011 05:00

MUZIEKWIJK - Het gebeurt regelmatig dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een huis weten binnen te komen. De politie schaart deze vorm van overval onder ‘babbeltrucs’. Vorige week dinsdagmiddag werd een bewoner van het Mozartplantsoen bestolen door een 35-jarige vrouw uit Almere. De dievegge is aangehouden door de politie.


Even voor 15.30 uur kreeg de meldkamer van politie een melding van een overval aan het Mozartplantsoen. Daar werd onder bedreiging geld en goederen geëist. De bewoonster vluchtte naar haar balkon, waar zij de overvalster kon in sluiten om vervolgens het alarmnummer te bellen. De overvalster wist via dat balkon het balkon van de buurvrouw van de bewoonster te bereiken en zette daar haar bedreiging en eis om geld en goederen voort. Nadat de eis van de overvalster was ingewilligd vluchtte de vrouw de woning uit. Niet veel later werd zij door de agenten die op de melding af waren gekomen in de kraag gevat. De overvalster bleek ook aan het signalement van een eerdere melding van een diefstal uit en woning aan de Poëziestraat te voldoen. Hoe de overvalster de beveiligde flat aan het Mozartplantsoen is binnengekomen, is onderdeel van het onderzoek. Mogelijk is dat ze is meegelopen met anderen die wel bevoegd waren.

Preventietips

Met babbeltrucs, zoals vragen om een glaasje water of om pen en papier, komen mensen het huis binnen. Ook doen dieven zich voor als meteropnemer of reparateur. De dieven kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Vaak zijn oudere mensen slachtoffer van deze praktijken.
•   Laat nooit zomaar een onbekende binnen;
•   Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld);
•   Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken.
•   Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet;
•   Vraag altijd naar legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt;
•   Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. U kunt ze eventueel kleingeld geven voor een munttelefoon.
•   Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld.