Almeerder gezicht van campagne Alzheimer Challenge

01 april 2021 15:25

ALMERE – Almeerder Leo Boezaart is het gezicht van de online campagne om de Alzheimer Challenge onder de aandacht te brengen. In april organiseert Team Alzheimer, een samenwerkingsverband van Amsterdam UMC en het bedrijfsleven, voor het eerst dit coronaproof fietsevenement. Doel is het ophalen van geld voor de onderzoeksprojecten van Alzheimercentrum Amsterdam, het expertisecentrum voor dementie op jonge leeftijd.

De sportieve Almeerder Leo Boezaart (59) kreeg vijf jaar geleden de diagnose alzheimer. Sporten betekent voor hem 'alles geven'. Hij doet al sind 1985 mee aan kwart triatlons en nu traint hij voor zijn volgende uitdaging: de Alzheimer Challenge. Samen met Team Alzheimer wil hij dementie op jonge leeftijd bespreekbaar maken en het positieve effect van lichaamsbeweging onder de aandacht brengen. Maar 280 kilometer fietsen gaat hem door zijn Alzheimer niet meer lukken. Tenminst, niet alleen. Daarom doet hij samen met zijn dochter mee op de tandem, om samen geld op te halen voor onderzoek.

280 kilometer fietsen

Tijdens de Alzheimer Challenge worden deelnemers uitgedaagd om in de maand april 280 kilometer te fietsen, één meter per dementiepatiënt. In welk tijdsbestek en op wat voor fiets zij deze afstand afleggen is aan hen. Zo kan er gekozen worden voor het fietsen van 280 kilometer in één weekend op de racefiets, maar ook voor een spreiding over de maand met een stadsfiets of tandem. Met fiets-app Strava kunnen deelnemers hun kilometers eenvoudig bijhouden. Team Alzheimer organiseert bovendien als eerste goede doel in Nederland een officiële Strava challenge.

Onderzoeksprojecten

Met deze sportieve uitdaging zamelt Team Alzheimer geld in voor de onderzoeksprojecten van Alzheimercentrum Amsterdam. Prof. dr. Philip Scheltens, neuroloog en algemeen directeur van

Alzheimercentrum Amsterdam: "We weten dat lichaamsbeweging, zoals fietsen, een positief effect heeft op de cognitieve capaciteit, oftewel een beter denkvermogen. Binnen het Alzheimercentrum wordt op dit moment uitgebreid onderzoek gedaan naar de positieve effecten van lichaamsbeweging bij de behandeling van patiënten met dementie. Deelname aan de Alzheimer Challenge heeft daarmee niet alleen een positief effect op de eigen gezondheid, maar ook op die van een ander."

Deelname aan de Alzheimer Challenge is de hele maand april mogelijk. Ga voor aanmelden of sponsoren van deelnemers naar de website alzheimerchallenge.nl.

Almeerder Leo Boezaart (59) doet samen met zijn dochter Suzanne mee aan de Alzheimer Challenge. (Foto: aangeleverd)