Almeerder in actie voor Burundese gemeenschap

29 oktober 2008 08:00

ALMERE - Eric Rufyiritana heeft samen met Eric Mbonimpa, beiden afkomstig uit Burundi, de vereniging 'Burundi in Action' opgericht. Hiermee wil hij Burundezen in Nederland informeren over hun rechten en plichten in bepaalde situaties en ze helpen een toekomst op te bouwen in Nederland.


"De IND (de immigratie- en naturalisatiedienst, red.) heeft besloten om Burundese vluchtelingen terug te sturen naar Burundi", vertelt Almeerder Eric Rufyiritana, die al 10 jaar in Nederland woont. "Maar op dit moment is het in Burundi zo onveilig dat iedereen zich afvraagt of dit een juiste beslissing is. Namens de Burundese vluchtelingen in Nederland hebben we de staatssecretaris van Justitie Albayrak een brief gestuurd om uit te leggen dat de mensen die teruggestuurd worden naar Burundi gevaar lopen. Er is nog te veel onrust in het land en we willen dat de regering eerst uitzoekt of het verstandig is om mensen terug te sturen."
Eric is, net als veel andere Burundezen in Nederland, actief in zowel de Nederlandse als in Burundese gemeenschap. Hij heeft inmiddels een Nederlands paspoort. "Als Nederlander van Burundese afkomst vind ik dat niet verzwegen mag worden wat er gebeurt met Burundezen in Nederland. Families worden uit elkaar gehaald en alleenstaande moeders worden op straat gezet, met drie kleine kinderen die nog op school zitten. Wij merken dat er angst en onrust heerst bij Burundese mensen. Ze slapen niet meer omdat ze bang zijn dat de politie ze komt ophalen om ze terug te sturen. Verder is het nog te onveilig in Burundi om terug te gaan, waar de Nederlandse overheid niet goed over is geïnformeerd." Eric heeft tweehonderd handtekeningen verzameld en hoopt zo dat de Burundezen in Nederland kunnen blijven zo lang de situatie in Burundi niet veilig is. Om mensen bewust te maken van de situatie in Burundi organiseert de Burundese gemeenschap acties, zo ook op zaterdag 1 november om 13.00 uur aan de Kerstraat 28. Meer info: 06-17145350.