Almeerder schrijft boek over zijn jeugd in Indonesië

05 mei 2021 08:00

ALMERE – Almeerder Theo Keuchenius heeft een boek geschreven over zijn Indonesische jeugd op West-Java: 'Heimwee naar de flanken van de Pangrango'. "Ik ben geboren en opgegroeid in Indonesië, waar ik tot mijn dertiende heb gewoond. Ik realiseer me dat het een prachtige tijd is geweest, die mij een enorme rijkdom aan ervaring en kennis heeft opgeleverd."

Hij is in 1963 als blanke Indonesiër op dertienjarige leeftijd naar Nederland gekomen en kreeg na zes jaar zijn Nederlands paspoort. "Ik spreek het Indonesisch nog vloeiend en kan ook nog redelijk het West-Javaanse Sundanees spreken", vertelt hij. Zijn Indonesische jeugd is een belangrijke periode in zijn leven geweest. "Ik realiseer mij dat ik daar de kans heb gekregen hele andere talen te leren spreken, andere gewoontes te leren kennen en ook hele andere vormen van spelen, eten en met elkaar omgaan dan ik later in Nederland leerde. Het heeft mij in belangrijke mate gevormd en ik pluk daar nog steeds de vruchten van, op velerlei gebied."

Emotioneel weerzien

Pas in 1985 keerde Keuchenius terug naar Indonesië en dat was een emotioneel weerzien. "Pas veel later bekroop mij het verlangen om ook te schrijven over die terugkeer. Dat gevoel werd nog eens versterkt door de wetenschap dat het Indonesië van voorheen er nu niet meer is, en er dus zomaar een stukje geschiedenis verloren kon gaan. Een stukje cultuur zou verdwijnen uit het collectieve geheugen."

In zijn boek beschrijft hij vooral zijn ervaringen tijdens de terugkeer naar zijn roots. Daarbij kwamen vele halfvergeten details uit het verleden spontaan terug, nadat ze vanaf 1963 geleidelijk steeds verder weggedrukt waren tijdens de opbouw van een nieuw leven in Nederland.

Ga voor meer informatie en bestellen van het boek naar www.beleef-en-vertel.nl

Theo Keuchenius met zijn onlangs verschenen schrijfdebuut. (Foto: aangeleverd)