Almeers Jeugd Symfonie Orkest maakt kans op Lelyprijs 2021

31 maart 2021 08:00

ALMERE – De stichting Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) maakt kans op de Lelyprijs 2021. Deze prijs wordt sinds 1996 ieder jaar uitgereikt aan een organisatie, persoon of initiatiefgroep die zich provinciaal of binnen de gemeente heeft onderscheiden met activiteiten op het gebied van cultuur of natuur.

De jury van de Lelyprijs kon dit keer kiezen uit zeventien zeer geschikte kandidaten. Na een zorgvuldige afweging zijn uiteindelijk drie kandidaten op de shortlist gezet. Naast het AJSO zijn dat Evert de Graaff uit Emmeloord en Geke van der Sloot uit Urk. Het is nu aan het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland om te kiezen wie van hen de winnaar wordt. Dat wordt in mei bekend gemaakt.

AJSO begrip in Almere

Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest is al vele jaren een begrip in Almere en omgeving. Onder de stichting vallen vier orkesten. Voor de jongsten begint het met de strijkersklas, vervolgen is er de orkestklas voor de leeftijd 8 tot 12 jaar. Voor de oudere jeugd is er het junior orkest en tot slot zitten de meest getalenteerde muzikanten in het toporkest. Verder kent de stichting een theaterorkest en wordt er met ensembles gewerkt. De orkesten treden regelmatig op zowel binnen de provincie Flevoland als in Nederland en soms ook daarbuiten. Bij het dertig jarig bestaan (2017) was er een jubileumuitvoering in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.

De overige kanshebbers zijn Evert de Graaff uit Emmeloord en Geke van der Sloot uit Urk. De Graaff heeft een website gemaakt met alle wetenswaardigheden van de Noordoostpolder, met een overzicht van alle kunstwerken, gebouwen en cultureel erfgoed. Van der Sloot geeft al meer dan 40 jaar onbezoldigd zangles en leidt een zangschool voor Urker jeugd.

Geldprijs en kunstwerk

De winnaar ontvangt de Lelyprijs 2021 in september uit handen van Leen Verbeek, de commissaris van de Koning en tevens voorzitter van de Flevolandse afdeling van het Cultuurfonds. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5000 euro te besteden aan cultuur of natuur én een kunstwerk van Siemen Bolhuis.

Het ASJO tijdens een van hun concerten in de Almeerse schouwburg. (Archieffoto: aangeleverd)