Almeerse duikers onder ijs in MuiderzandDuiken bij drie graden Celsius

14 januari 2009 08:00

ALMERE - Voor sommige mensen zijn deze winterse temperaturen veel te koud, voor anderen kan het niet koud genoeg zijn. Zoals voor de leden van Duikteam Almere, die afgelopen zaterdag een ijsduik organiseerden in het IJmeer bij jachthaven Marina Muiderzand.


De duikspecialty ijsduiken was een initiatief van bestuurslid en instructeur van Duikteam Almere Phillip de Graaff en was een eerste samenwerking tussen Duikteam Almere en Pampus divers. Naast duikers van Duikteam Almere en Pampus divers waren er ook duikers van AGA divers Almere en AquaHolic uit Amersfoort. In totaal deden twaalf duikers van de verenigingen mee met een minimaal brevetniveau 'NOB 2-ster'.
De specialty bestond uit theorielessen over ijsduiken, een zwembadles en twee ijsduiken in buitenwater. Afsluitend moesten de cursisten een ijsduik kunnen organiseren. De duikers die aan de ijsduikspecialty deelnamen waren allemaal ervaren duikers.
Hans Frederix van Duikteam Almere was één van de deelnemers. "In de eerste drie minuten moest ik echt wennen aan de ijslaag die als een soort plafond werkte toen ik er vlak onder zwom. Na die drie minuten van gewenning aan het koude water, ik schat zo'n drie graden Celcius een halve meter van de ijslaag, besloot ik het touw te volgen terug naar de bijt."
De duikers zaten uit veiligheidsoverwegingen vast aan een drijvend touw van vier meter, dat weer vast zat aan een instructeur van Duikteam Almere. "Niet overbodig, want het kan aardig benauwend werken als je in de problemen onder zo'n ijslaag komt", zegt Hans. "Het zicht onder het ijs was zeer slecht, veertig centimeter en de ijslaag was van onder dof om te zien. Het ijs was besneeuwd. Maar de ijsduiken waren zeer nuttig om te ervaren hoe het is als je slecht zicht hebt en hoe je moet handelen als je onder ijs komt."