Almeerse makers stellen StrandLAB-programma samen

24 februari 2021 00:00

ALMERE – Het programma van StrandLAB Almere wordt vanaf 2021 voor een groot deel door programmamakers uit Almere bepaald. Jim van der Wardt, Beri Shalmashi, Marie-Josée Röselaers, Noortje Braat en Mo Hersi zijn de eerste Almeerders die een programma samenstellen.

Zij geven hier elk op geheel eigen wijze invulling aan. Zo ontwikkelt Jim van der Wardt vier fashion workshops en een modeshow op het strand met Almeerse modeontwerpers. Hergebruik van grondstoffen speelt hierbij een centrale rol. Noortje Braat neemt het publiek mee met de volgende culturele broedplaatstour langs kunstenaars uit Oosterwold. Filmmaker Beri Shalmashi nodigt jonge makers uit voor masterclasses over film. Aan het eind van de rit heeft iedereen een scenario voor een korte film geschreven. Stadsgids Marie-Josée Röselaers gaat in gesprek met interessante gasten en zet met haar expedities in op de ode aan de landschappen van het nieuwe land. Cabaretier Mo Hersi focust op het watervraagstuk en neemt het publiek mee naar het IJmeer.

Voor alle activiteiten is nagedacht over een coronaproof versie. De inschrijving voor activiteiten start binnenkort.

Black Pencil en Gouden Haas

Theatergezelschap Gouden Haas en het muziekensemble Black Pencil hebben deze week hun duoresidentie bij StrandLAB rondom het thema 'Tijdloos'. Zij houden zich bezig met filosische vragen als: Hoe klinkt een tijdloze ruimte en Hoe beleef je tijd? De aanwezige elementen – het zand, het water, de wind – worden daarbij verweven met de klanken van akoestische instrumenten. Er volgt ook een eindpresentatie. Het liefst nodigen ze iedereen op 26 maart uit om de uitkomsten te delen, bijvoorbeeld in een meditatieve audiowandeling. In juni treffen Gouden Haas en Black Pencil elkaar opnieuw tijdens het Land Art Weekend in de Groene Kathedraal.

Samenwerking met Oerol

StrandLAB Almere en het locatietheaterfestival Oerol starten verder een gezamenlijk residentieprogramma vanuit Atelier StrandLAB. Het programma biedt cultuurmakers komende jaren de mogelijkheid om voorstellingen en performances te testen. Theatermaker Sijas de Groot en het kunstenaarscollectief De Onkruidenier zijn de eerste makers binnen het residentieprogramma die vanaf het voorjaar op het Almeerderstrand aan de slag gaan.

Meer informatie op https://strandlab-almere.nl

Het atelier van StrandLAB Almere op het Almeerderstrand. (Foto: Almere DEZE WEEK)