Almeerse meiden bouwen robots

13 juli 2007 07:57

ALMERE - Zelf een robot bouwen, een computer demonteren en weer in elkaar zetten, een spaghettibrug maken en een bezoek aan een virtuele 3D-wereld. Vorige week hebben 21 Almeerse brugklasmeisjes van alles geleerd over techniek, wetenschap, wiskunde en innovatie tijdens het EX.I.T.E. kamp (EXploring Interests in Technology and Engineering) van IBM aan de Gooisekant.


Tijdens dit kamp bestudeerden meisjes uit de eerste klassen havo en vwo van de middelbare scholen OVC, Baken en Helen Parkhurst de technologie die de basis vormt voor het bouwen van een robot met het LEGO MindStormprogramma. In kleine groepjes werkten ze samen om robots te ontwikkelen en kregen ze de kans hun eigen ideeën tot leven te brengen.
"De meisjes worden door docenten van de middelbare scholen voorgedragen voor het kamp", aldus Sandra Glazer van IBM. De laatste dag, vrijdag, kon er nog tot 12.00 uur geprogrammeerd worden. "Daarna moesten ze de USB-stick inleveren zodat ze niet meer aan de robots kunnen werken. In de middag hebben ze een presentatie van hun team gegeven en in een wedstrijd de voorbereide missies uitgevoerd. Je staat er versteld van wat deze meiden in zich hebben, meer dan ze zelf denken", zegt Glazer.
Op de havo doet landelijk gezien maar 1,4 procent van de meisjes eindexamen in het profiel Natuur en Techniek (NT), in het vwo 3,5 procent (cijfers eindexamen 2005). Hiervan stroomt weer een zeer klein deel door naar een bèta/technische vervolgopleiding: respectievelijk 3,4 procent van de NT-meisjes op de havo en 8,2 procent van de NT-meisjes in het vwo. Het is de derde keer dat een dergelijk kamp in Almere gehouden wordt.