Almeerse stichting Stop Poverty steeds bekender"Er blijft geen geld aan de strijkstok hangen"

03 maart 2010 06:00

ALMERE - De Almeerse stichting Stop Poverty wordt steeds bekender. Vooral toen deze vorig jaar 75.000 euro won via een wedstrijd bij omroep Llink en er waterputten konden worden aangelegd in India. Door middel van kleinschalige projecten helpt Stop Poverty mee aan de strijd tegen armoede. "We hebben er zelf controle op. Er blijft geen geld aan de strijkstok hangen", zegt voorzitter Irene Kruizinga.


Irene is met haar vader Arie de drijvende kracht achter Stop Poverty. "Ik was altijd succesvol actief als makelaar", zegt Arie. "Maar ontdekte dat ik veel meer voldoening krijg als ik mensen die in pure armoede leven kan helpen. Veel Almeerse bedrijven en particulieren steunen Stop Poverty. Vaak schrikken bedrijven van het lage bedrag waarmee ze al kunnen helpen. Voor 175 euro kunnen we bijvoorbeeld al een waterput slaan en worden tientallen mensenlevens gered. We laten bedrijven ook door middel van een foto zien dat de waterput is aangelegd en hoe dankbaar de bevolking is. Dat geeft voldoening."
Stop Poverty zoekt bij de aanleg van een waterput samenwerking met lokale organisaties. Irene: "We controleren zelf, dus we weten dat we met betrouwbare mensen werken. We willen graag betrokkenheid creëren en vragen bedrijven om zelf mee te gaan. Alles op eigen kosten, uiteraard. Zoveel mogelijk geld moet in de projecten worden gestoken. Niemand in de organisatie krijgt betaald."
Door de groeiende bekendheid van Stop Poverty kunnen steeds grotere projecten worden gerealiseerd. Zo is de stichting nu bezig met de bouw van een weeshuis in India. Kruizinga: "En we hebben bijgedragen aan de bouw van een school, waar zo'n duizend kinderen gratis naar toe kunnen. Iedereen van elk geloof of afkomst mag gebruik maken van de voorzieningen."
Steeds meer organisaties in Almere en Nederland steunen Stop Poverty. Irene: "We hebben vaste donateurs, scholen doen sponsorlopen en het bedrijfsleven haakt aan. Soms leveren ze ook expertise. Laatst ging er bijvoorbeeld een Almeerse verpleegster en apotheker mee naar India. Ook weer op eigen kosten."

IN KADER

Vrouwendag

Tijdens de Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart organiseert Rabobank Almere en de VBA, een netwerkbijeenkomst voor vrouwelijke ondernemers en managers. De baten van deze dag komen ten goede aan een scholingsproject voor ex-prostituees en mishandelde vrouwen van Stop Poverty. Naast de sociale en medische zorg, leren de vrouwen in het opvanghuis kleding te ontwerpen, te verstellen of te maken en krijgen zij taallessen om zelfstandig te kunnen functioneren. De Rabobank verdubbelt de opbrengst. Irene Kruizinga is aanwezig tijdens de dag die om 16.30 uur begint. Aanmelden kan via de Rabobank 036-5488888.