Almeerse transgender maakt documentaire over sociale transitie

30 april 2020 00:00

ALMERE – "Transmensen hebben nog steeds te maken met onbegrip en soms zelfs afwijzing door hun naasten", stelt de Almeerse filmmaakster Claire Slingerland. Om bij te dragen aan een samenleving waarin transmannen en -vrouwen zonder vooroordelen zichzelf kunnen zijn, maakt zij als transgender de documentaire De Oversteek.

Slingerland werkte jarenlang als filmmaker. "Vorig jaar besloot ik toe te geven aan mijn innerlijke stem en ervoor uit te komen dat ik mezelf vrouw voel", vertelt zij. Al vanaf haar veertiende wist zij diep van binnen dat ze een vrouw was, opgesloten in een mannenlichaam. Sinds eind vorig jaar kon ze niet anders meer dan toegeven aan dit gevoel. "Ik kreeg angstaanvallen, ervoer complete paniek, maar ik zag er zo tegenop het mijn omgeving, mijn vrouw en kinderen te vertellen. Laat staan de buitenwereld." Toch ging ze ervoor. "Ik kreeg overwegend positieve reacties, maar er waren ook wat negatieve, helaas."

Sociale kant

Aangezien veel programma's en documentaires aandacht besteden aan de medische transitie, wilde Slingerland een documentaire maken over de sociale kant. "Waarom heeft iemand zich niet veilig gevoeld om met zijn of haar gevoelens naar buiten te komen? Waardoor heeft iemand toch de stap gezet? En wat heeft dat voor gevolgen gehad? Hoe reageert de omgeving en hoe ga je daarmee om? Dat zijn allemaal vragen die ik in mijn documentaire De Oversteek stel aan andere transmensen."

Transgenderpad

De filmmaakster neemt als startpunt bovendien het enige transgenderpad van Europa, dat in Almere ligt. "Dagelijks lopen hier mensen van de ene naar de andere kant. Soms weten ze niet waar dit kleurrijke pad voor staat." Deze oversteekplaats is het startpunt voor de verhalen van de hoofdrolspelers. "We volgen vier transmensen en laten zien hoe ze geworsteld hebben met zichzelf en wat het met hen gedaan heeft toen ze die oversteek uiteindelijk maakten." Met haar docu beoogt Slingerland de acceptatie van transmensen in de maatschappij. "En uiteindelijk normalisatie, zodat er een samenleving ontstaat waar het geen issue is dat je trans bent. Zo gemakkelijk als mensen over het transgenderpad lopen, zo vanzelfsprekend zouden transgenders onderdeel van onze maatschappij moeten zijn."

Om de documentaire te realiseren wordt er een Crowdfunding gestart op Cinecrowd. Kijk op www.cinecrowd.nl/deoversteek om bij te dragen.

Jörgen Raymann is overigens officieel supporter voor de documentaire. Bekijk hier zijn verhaal over De Oversteek op Youtube.

Filmmaakster Claire Slingerland met Jörgen Raymann, die official supporter is voor de documentaire De Oversteek. (Foto's: De Oversteek)