Almeerse vraagt onderneemsters hemd van het lijfHoe doen vrouwen het?

18 mei 2010 16:26

ALMERE - De Almeerse Lorraine Simoons heeft onlangs een onderzoek afgerond om te weten te komen hoe vrouwelijke ondernemers en leidinggevende vrouwen hun werk- en zorgtaken verdelen. "Om te weten te komen of ik ze kan helpen, zodat zij in hun drukbezette levens toch efficiënter en slimmer deze taken kunnen organiseren."


Wat blijkt? Veel vrouwen die een eigen zaak hebben of een leidinggevende functie hebben, voelen zich niet optimaal. Simoons: "Omdat ze niet genoeg aan zichzelf toekomen of omdat ze zich schuldig voelen, vanwege te weinig aandacht en tijd voor hun gezin." Daarnaast komen andere vrouwen volgens de onderzoekster "om in het werk. Maar ze verliezen tevens veel tijd omdat de werk- en zorgtaken niet goed georganiseerd zijn."
Simoons interviewde 38 vrouwen, de meeste zelfstandig ondernemer met koophuis, van rond de 40 jaar. "Bijna 98 procent van de vrouwen heeft een partner met een meer dan full-time job." Door de bank genomen heeft elke vrouw twee kinderen. Bovendien zegt 96 procent dat de sfeer binnen het gezin en de relatie harmonieus, kalm en prettig is.


Rommelige werkplek?

Simoons: "Toch vinden de meeste vrouwen het moeilijk om zich alleen op werk- of privézaken te concentreren, omdat er 'altijd iets van ze wordt verwacht. Ze blijken snel afgeleid." De grootste irritaties liggen bij de vrouwen niet zozeer in het feit dat er een glazen plafond is, maar een rommelig huis. "Ze klagen over dat er geen gezellige huiskamer is, vanwege te veel rommel. Of de werkkamer is niet op orde of er is geen systeem in opbergen. Uiteindelijk zorgt dat voor veel stress." Ook het overzicht moeten blijven houden zorgt voor spanning.
Waar vrouwen zich onder meer weer mee opladen is een saunadag, het volgen van een workshop of training, netwerken, een film kijken, of … een dag ongestoord kunnen werken. "Bovendien blijken de meeste vrouwen het heel fijn te vinden als hun partner een keer kookt."
Met het onderzoek hoopt Simoons beter in te kunnen spelen op de wensen van vrouwelijke ondernemers en leidinggevende vrouwen. "Als organizer en als mens is het toch heerlijk als ik een bijdrage kan leveren aan hun levensgeluk. Het liefste zie ik vrouwen, die blij zijn met hun werk- en thuissituatie. Stralende vrouwen dus."
[In kader:]
De top 11 van prioriteiten voor vrouwen:

1. gezin en kinderen
2. zichzelf
3. partner
4. gezondheid
5. er zijn voor een ander
6. werk
7. studie
8. huis
9. tuin
10. uitstapjes
11. lezen