Almere DEZE WEEK bezoekt Zomerschool

31 juli 2020 16:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – De zomerschool is vorige week in Almere van start gegaan op drie locaties: In Sterrenschool de Ruimte in Poort, in Helen Parkhurst in Stad en in Het Avontuur in Buiten. Dit jaar maken 540 kinderen gebruik van de zomerschool, een verdubbeling van het aantal van vorig jaar. Almere DEZE WEEK ging op bezoek bij de klas van juf Natasha en juf Linda waar de kinderen aan het thema communicatie werken.

"We hebben net een woordenschatles gedaan", vertelt juf Natasha. "De kinderen leerden onder meer het woord column. En toen zagen we jou in de gang lopen en de kinderen hadden net jouw foto in de krant gezien. Wil je even bij ze langskomen?" Uiteraard.
Tot mijn verrassing lagen er in de klas edities van Almere DEZE WEEK op de tafeltjes. En overal zaten kinderen met de vinger in de lucht. Dat werd een vragenuurtje. Van: hoe maakt u een krant? Wat schrijft u? Hoe komt u aan uw onderwerpen? En wat is er zo leuk aan schrijven voor de krant. Tot: hoe heet uw vrouw, en heeft u kinderen?

De leerlingen zijn enthousiast over de zomerschool. De meeste lesopdrachten zijn actief en betekenisvol. En zo paste mijn bezoekje prima bij de opzet van de zomerschool: de krant lezen en dan ook nog eens de journalist ontmoeten. Sterker nog, de kinderen mogen tien stukjes met foto's aanleveren voor de krant van 19 augustus, een hele pagina. Daar hadden ze zin in.

Communicatie

Zomerschooldirecteur Michiel Gerritsen zegt dat er meerdere redenen zijn waarom er zoveel kinderen zijn aangemeld. "Deels komt dat door de corona. Ouders willen met de zomerschool dat hun kinderen geen achterstand oplopen, veel ouders gaan niet op vakantie dus vonden ze de zomerschool een zinvol alternatief voor hun kinderen en de scholen hebben actiever aangemeld."
De kinderen verliezen door de zomerschool het ritme van naar school gaan niet. "Ook in de zomervakantie ontdekken ze weer dat 'school' gewoon leuk en daarbij ook belangrijk voor hen is", zegt Gerritsen.

Rond het thema Communicatie voeren de leerlingen veel opdrachten uit. "De woordenschat komt aan de orde, we maken een digitale schoolkrant, de kinderen gaan vlogs maken en teksten schrijven die we op de social media gaan delen", vertelt Gerritsen. "Daarbij doen de kinderen hier nieuwe vriendschappen op, we zetten flink in op saamhorigheid en samenwerken", zegt Gerritsen, "die vormen samen een basis voor een fijne schooltijd."

Leerkrachten

Gerritsen heeft geen enkel probleem om zijn team samen te stellen. "Ik heb mensen die hier al jaren werken, maar ook een groep nieuwe leerkrachten waaronder leraren die met pensioen zijn, maar toch graag weer een paar weken voor de klas wilden."

Er werken nu 48 leerkrachten bij de zomerschool. Dat zijn mensen als Natasha Schraven die van de Optimist komt en Linda Bosboom van de Compositie. "Ze komen dus van alle besturen in Almere. Waar ik trots op ben is dat we drie Pabo-studenten hebben die door de corona hun punten niet konden halen, maar die dat nu op de Zomerschool inhalen", zegt Gerritsen.

Enthousiaste leerlingen en docenten op de zomerschool. (Foto: Almere DEZE WEEK)