Almere dingt mee naar de Gouden Tegel

31 maart 2021 10:55

ALMERE – Almere doet mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen, waar tenminste veertig gemeenten aan meedoen. Het gaat erom in welke gemeente de meeste tuintegels verruild worden voor groen. De competitie loopt tot 30 september.

Tegels vervangen door groen heeft veel voordelen. Het is goed voor de biodiversiteit: insecten, vlinders en bijen zijn dol op planten. Groen is ook goed voor de waterafvoer bij hoosbuien. Bij extreme hitte geeft het koelte. Wanneer tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.

Volgens stichting Steenbreek zijn in Almere in verhouding meer betegelde tuinen dan landelijk gezien: 62% van de tuinen in Almere zijn voor 80% betegeld. Landelijk gezien is dat 33%. Er ligt dus een stevige uitdaging voor Almere.

nk-tegelwippen.nl

Meedoen kan tot 30 september via nk-tegelwippen.nl. De tegels die worden ingeleverd tijdens de actie Zet Almere in Bloei (16 april-16 juli) worden ook meegeteld. De tegelstand is te volgen via groenengezond.almere.nl.

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.