Almere hét voorbeeld voor duurzaam groeien

22 oktober 2008 07:00

ALMERE - Almere kan met de zeven Almere Principles 'een icoon van Nederland' worden, vindt minister Jacqueline Cramer van Ruimtelijke Ordening en Milieu. De gemeente Almere presenteerde woensdag deze regels voor duurzame groei.


De Almere Principles zijn zeven uitgangspunten voor duurzame, stedelijke ontwikkeling. Almere moet in 2030 350.000 inwoners huisvesten, het dubbele van het huidige aantal. Maar dat moet volgens de gemeente wel gebeuren op een ecologisch, sociaal en economisch duurzame manier.
De meeste principles zijn een opdracht, zoals 'koester diversiteit', 'combineer stad en natuur' en 'blijf anticiperen'. De regels gaan ook over de bevordering van innovatie en de verduurzaming van stedelijke systemen voor vervoer, water, energie en afval.
Het stadsbestuur hoopt dan ook dat woningcorporaties, projectontwikkelaars, Almeerse bedrijven en burgers de principles omarmen en er naar gaan leven. Volgens de minister kunnen ook andere steden in Nederland de regels invoeren.
Almere en de rijksoverheid beseffen dat de schaalsprong van de stad een unieke kans biedt om op grote schaal en op ieder niveau duurzame stedelijke vernieuwing door te voeren. De opzet van Almere, met veel groen en een uniek openbaarvervoersysteem, biedt een goede basis voor deze ambities. (Bron en meer informatie: http://www.engineeringnow.nl)