Almere hoofdstad NK Mah Jong

06 mei 2009 07:00

HAVEN - Niet voor de eerste keer in de historie is Almere de hoofdstad van mahjongend Nederland; in 2006 werd de stad ook al uitgeroepen tot 'mahjongstad van Nederland'. Het is echter wel uniek dat er dit jaar in Almere in maar liefst drie categorieën een kampioenschap beslist wordt. In 2006 waren er weliswaar drie toernooien in Almere, maar geen daarvan betrof een Nederlands kampioenschap.


Allereerst is in het Pinksterweekeinde (30 en 31 mei) het Tile Hog - Dutch Open: het betreft hier de categorie Mahjong Competition Rules, de door China opgestelde officiële toernooispelregels. Vervolgens is er zaterdag 26 september het 'Kinryu Majan Taikai': dit is het tweede deel van het Open Nederlands Kampioenschap, dat in twee toernooien wordt beslist. Na afloop van het toernooi in Almere wordt de kampioen bekend gemaakt. Het gaat hier om de 'riichi' regels, oftewel de officiële Japanse toernooispelregels.
Tot slot is er op zaterdag 31 oktober het NK Nederlandse toernooispelregels (NTS). Deze variant is aan zijn 16e NK toe, de voorgaande 15 werden in Rotterdam gehouden.
Alle toernooien vinden plaats in buurtcentrum Corrosia in Almere Haven - de toernooien zijn open voor publiek, maar aangezien het een denksport betreft, zijn er wel regels voor wat betreft het bezoeken ervan.
De toernooien vinden plaats onder auspiciën van de Nederlandse Mahjongbond; deze viert dit jaar zijn 5-jarig bestaan en werd in 2004 opgericht voor de eerste Europese Kampioenschappen (Nijmegen 2005). De bond heeft de organisatie van het 1e Wereld Kampioenschap dat buiten China wordt gehouden, toegewezen gekregen. Dat WK vindt volgend jaar plaats in Utrecht, van 27 t/m 29 augustus - hieraan zullen ruim 200 spelers uit de hele wereld deelnemen.
Meer informatie: http://toernooi.dedriewijzen.com/documents/welkom.html.