Almere in de top afvalbelasting

13 januari 2021 14:00

ALMERE – Het was al een tijdje duidelijk, maar ook uit deze week gepresenteerde cijfers blijkt dat Almeerders veel geld kwijt zijn aan afvalbelasting. Voor meerpersoonshuishoudens staat Almere in de Top 5 van duurste gemeenten, bij eenpersoonshuishoudens is Almere het allerduurst.

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) onderzocht de tarieven van de veertig grootste gemeenten in ons land. In heel het land stijgen de woonlasten, met name omdat de afvalstoffenheffing sterk stijgt. Huizenbezitters betalen gemiddeld 6,2 procent meer dan vorig jaar, huurders zelfs 8 procent. Beide percentages zijn ruim hoger dan de inflatie van 1,4 procent.

Almere

Almeerders met een meerpersoonshuishouden betalen 377,68 aan afvalstoffenheffing. Van de veertig onderzochte gemeenten zijn er slechts vier gemeenten duurder. Amsterdam spant de kroon met 435 euro, gevolgd door Haarlem (412 euro), Leiden (390 euro) en Haarlemmermeer (382 euro).
Eenpersoonshuishoudens betalen in Almere ook 377,68 euro, maar dat is nergens in Nederland hoger. Op de tweede plaats staat Zaanstad (337 euro), gevolgd door Amsterdam (326 euro), Maastricht (325 euro) en Dordrecht (301 euro).