Almere keerde cultuurhuis de rug toeAnnie M.G. Schmidt Huis naar Amsterdam

15 april 2009 07:00

ALMERE - Het Annie M.G. Schmidt Huis wordt definitief gevestigd in Amsterdam. Aanvankelijk was directeur Frits Ferres in verregaande onderhandelingen met de gemeente Almere om het cultuurhuis in Poort te vestigen. De politieke wil ontbrak echter.


De gemeente Amsterdam ontvangt het Annie M.G. Schmidt Huis met open armen. Het cultuurhuis wordt gevestigd op het Zeeburgereiland in twee silo's. Net als in Almere de bedoeling was, krijgt het huis een vaste tentoonstelling over Annie M.G. Schmidt, een restaurant, theater en een bioscoop. Ook worden er workshops gegeven.

Waaidorp

De leiding van het Annie M.G. Schmidt Huis wilde zich aanvankelijk in Almere Poort (Waaidorp) vestigen. De plannen pasten goed bij de wens van Almere voor een eigen publiekstrekker/museum. De voorbereidingen waren in volle gang. Zo werd bij het modecentrum langs de A6 een voorpost ingericht. Daarin konden basisscholieren hun eigen ontwerp maken voor het Huis en studenten van de TU Eindhoven bogen zich in een 24 uurs-project over de bouwtechnische mogelijkheden. Op basis van die inbreng maakte een architect een definitief ontwerp voor Poort. En in bioscoop Utopolis werd een driedaags Annie Media Geniek Festival rond de schrijfster gehouden met documentaires, films en televisieprogramma's.
Het college haakte eind 2006 plotseling af, omdat er onvoldoende marktpartijen zouden aanhaken. De stichting Annie M.G. Schimdt Huis was onthutst over deze plotselinge ommekeer, omdat juist door het gebrek aan gemeentelijke steun de marktpartijen in de wachtkamer bleven. Een brandbrief naar alle gemeenteraadsleden mocht niet meer baten.
Verbaasd

Ferres kijkt niet rancuneus terug. "Al was ik destijds bijzonder verbaasd dat niemand in de Almeerse gemeenteraad in verweer kwam. Ik heb alleen een belletje gehad van D66. Zonde, want ook de provincie Flevoland was enthousiast, maar moest ook wachten op de Almeerse 'go'. Maar de politieke wil was er gewoon niet. "
Het bizarre is de het Annie M.G. Schmidt Huis in Zeeburg hemelsbreed op een steenworp afstand ligt van Almere Poort. Ferres: "Ach, in 2012 vormen Amsterdam en Almere toch één grote Metropool. Het enige verschil is dat Amsterdam met de eer gaat strijken. Ik denk dat Annie boven op haar wolkje de omstandigheden net zo lang heeft geregisseerd dat we wel in Amsterdam terecht móesten komen."