Almere koploper in gebruik Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)Debat met staatssecretaris over Welzi

03 februari 2010 08:00

HAVEN CENTRUM - Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS bezocht woensdag 27 januari DAC Jan Steen in Almere als sleutelplaats op de 'Wmo en route'. Janneke Pals heette iedereen welkom waarna een debat plaatsvond over Welzijn Nieuwe Stijl.


Mensen van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties in Almere waren erbij aanwezig. Een thema die de staatssecretaris speciaal onderstreepte, was de noodzaak van een cultuuromslag van 'zorg naar zelfwerkzaamheid'. Het werkbezoek werd mede voorbereid door kwartiermaakster Hilleke Linthorst. De aanwezigen werden onthaald op een lunch van 'Catering Clubhuis', verzorgd door de deelnemers van DAC Clubhuis in Almere Buiten.

Eigen kracht

De staatsecretaris toonde zich onder de indruk van de vele vorderingen op het terrein van de Wmo. Almere loopt voor op andere gemeenten vanwege de Wmo-pilot die hier zeer succesvol is geweest. Hoewel er veel is bereikt, zouden zorg- en welzijnsinstellingen volgens de staatssecretaris nog veel meer werk moeten maken van de zelfwerkzaamheid van cliënten. Pas dan zullen hulpvragers gebruik kunnen maken van hun eigen kracht en mogelijkheden. Dit vraagt om een mentaliteitsverandering van hulpverleners. De staatssecretaris wil dat veel individuele zorgaanspraken binnen de AWBZ worden omgezet in collectieve welzijnsarrangementen. Zij pleit dan ook voor een intensieve samenwerking tussen zorg- en welzijnsinstellingen.
Tekort voor mensen met psychische problemen

Door Jan Willem van Zuthem, directeur van Kwintes, werd gewezen op het bericht dat de WMO tekortschiet als het gaat om mensen met psychische problemen. De staatsecretaris erkende dat kleinere gemeenten een te geringe omvang voor voldoende voorzieningen hebben voor deze doelgroep, waardoor veel cliënten 'tussen wal en schip' terechtkomen. Ze wil daarom onderzoeken of bepaalde voorzieningen niet beter door centrumgemeenten kunnen worden opgezet.
Al eerder bezocht de staatssecretaris met de 'Wmo en route' Limburg, Groningen, Drenthe, Gelderland en Overijssel, Zeeland en Zuid-Holland.