Almere present bij werkconferentie Armoede

15 februari 2010 08:49

ALMERE - Donderdag vond in Utrecht de nationale aftrap plaats van het Europese Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting door staatssecretaris Jetta Klijnsma. Dat gebeurde met een landelijke werkconferentie waaraan een paar honderd mensen deelnamen. Op 4 februari begon ook de stedenestafette waaraan 25 gemeenten meedoen. Almere is in oktober 2010 aan de beurt om het stokje over te nemen.
DOOR YM DE ROOS


In Utrecht trad ook het bijstands-smartlappenkoor op met een singsong waarbij iedereen kon meezingen. Jetta Klijnsma riep gemeenten op om meer te doen om de armen te helpen. Dat kan ondermeer door het gebruik van voorzieningen te stimuleren. Het komt vaak voor dat mensen een voorziening niet aanvragen, omdat ze niet weten hoe ze het formulier in moeten vullen. En dat kan honderden euro's schelen. In Schiedam hebben ze daar een praktische oplossing voor gevonden. Daar worden bijstandsgerechtigden en AOW-ers opgeleid tot formulierenbrigadier. Zij helpen anderen met het invullen van formulieren waardoor het gebruik toeneemt. In Delft is een sociaal pact gesloten tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven die samenwerken in de armoedebestrijding.
Tijdens de werkconferentie zijn ook twee workshops gegeven over de Almeerse aanpak met vijftien activiteiten verspreid over een heel jaar. De krant Almere Deze Week volgt deze activiteiten.
Alle deelnemers zijn na afloop van de conferentie uitgenodigd om op bezoek te komen in Almere en om met eigen ogen te ontdekken hoe boeiend de stad Almere is.