Almere, Rabobank en de Alliantie tekenen voor nieuw instrument 'IkbouwmijnhuisinAlmere': Achtervang voor

10 maart 2010 08:00

ALMERE - Wethouder Adri Duivesteijn, Maarten van Pel, directeur van woningcorporatie De Alliantie en Nathal van Rijn, directievoorzitter Rabobank Almere hebben vorige week gezamenlijk een achtervangconstructie voor Bouwgroepen opgericht.

Sinds de start van het programma 'IkbouwmijnhuisinAlmere' (2006) is een uitgebreid pakket ontwikkeld voor mensen die, individueel of in groepsverband, hun eigen huis willen bouwen. De achtervangregeling is een nieuw instrument waarmee de partijen de weg hopen te effenen voor Bouwgroepen; groepen van drie of meer huishoudens, die samen méér realiseren dan individueel mogelijk is.
Wanneer Bouwgroepen hun plannen willen realiseren, kan het gebeuren dat nog niet alle woningen zijn verkocht. Toch zijn hiervoor al (rente)kosten gemaakt, die gefinancierd moeten worden. Ook moet worden gezorgd dat de woningen gewoon worden gebouwd, en vervolgens ook worden bewoond. Ook als mensen gedurende het bouwproces afhaken, moet worden voorkomen dat de bouw stagneert. De gemeente Almere heeft daarom, samen met De Alliantie en Rabobank Almere, gezocht naar een passende achtervangconstructie. Deze constructie bestaat uit twee pijlers.

Fonds

De eerste pijler is de instelling van een 'Garantiefonds Achtervang Bouwgroepen'. Uit dit fonds worden de rentekosten van de eventuele onverkochte woningen van de bouwgroepen gefinancierd. Het gaat hierbij naar verwachting om bedragen tussen 1000 en 2000 euro per woning. Omdat het hier gaat om leningen (en niet om een subsidie), moet het geld door de leden van de Bouwgroep worden terugbetaald wanneer de woningen alsnog worden verkocht, of wanneer het plan onverhoopt niet wordt uitgevoerd.
De tweede pijler is een achtervang door De Alliantie, waarbij onverkochte woningen na oplevering door De Alliantie worden overgenomen. De Alliantie zorgt vervolgens voor (tijdelijke) verhuur of verkoop, zodat de lasten niet bij de Bouwgroepen terechtkomen.