Almere Sailors wil meedoen aan BeNeLeague

03 mei 2021 08:45

Door Marcel Beijer

ALMERE – De basketballers van Almere Sailors willen volgend jaar meedoen aan de BeNeLeague, de nieuwe competitieopzet waarbij Belgische en Nederlandse clubs tegen elkaar uitkomen. In mei moet de beslissing vallen of de Almeerse club aan de toelatingseisen voldoet.

Vorig jaar leverde het bestuur van de club een topprestatie door in drie maanden tijd een professionele basketbalploeg op poten te zetten die mee kon doen aan de Dutch Basketball League, daarmee beseffend dat de ploeg niet direct potten zou kunnen breken. "Het was belangrijk dat we een start gingen maken", zegt voorzitter Rinus Balvert. "En dat als basis gebruiken voor een langere toekomst."

Toekomst

Die toekomst ligt nu in de nieuw opgezette BeNeLeague waar teams uit België en Nederland eerst hun eigen competitie afwerken waarvan de beste vijf van elk land samenkomen in een Golden Group die tien wedstrijden speelt. De ploegen die niet tot de top-5 behoren, komen samen in de Silver Group. Uiteindelijk komt daar één winnaar uit.

"We zetten nu, net als vorig jaar, alle zeilen bij om aan de BeNeLeague mee te kunnen doen", aldus Balvert die positief gestemd is over de kansen. "Het is weer haastwerk. In mei moeten de papieren rond zijn. Dat is best lastig, want Almere Sailors kan bijvoorbeeld nog niet aangeven hoeveel bezoekers er bij een thuiswedstrijd komen."

Corona

Dat heeft natuurlijk alles te maken met Corona. Geen thuiswedstrijd kon met publiek worden gespeeld. "We zaten als bestuur steeds als enigen op de tribune", zegt mede-bestuurslid Friedjof van der Linden. "Gelukkig hadden we de hulp van vrijwilligers die echt ontzettend hebben geholpen. Maar ja, basketball is een sfeersport. Publiek is belangrijk. Maar omdat we geen historie hebben kunnen we nog niet aangeven hoeveel thuispubliek er zal komen."

Sponsors

"Gelukkig blijven de sponsors enthousiast', aldus Balvert. "Commercieel zijn we al verder dan vorig jaar. En wij denken ook dat basketball bij Almeerders kan gaan leven. Omniworld trok destijds wel 1200 bezoekers. En we spelen natuurlijk in het Topsportcentrum, de mooiste hal van Nederland."

De komende weken moeten de Almere Sailors de papierberg in orde maken, daarna moet in mei duidelijk worden of er in het tweede seizoen van het bestaan deelgenomen kan worden aan de BeNeLeague.

Almere Sailors wil meedoen aan de BeNeLeague. (Foto: Marcel van Gaalen)