Almere wil besluitvorming Flevolijn

06 mei 2010 14:22

ALMERE - De gemeente Almere maakt zich grote zorgen over de voortgang van de verdubbeling van de Flevolijn. Na alarmerende berichten over een kostenoverschrijding van ruim 100% en een jarenlange vertraging, roept de gemeente Almere demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) en de Tweede Kamer op om - nog voor de verkiezingen van 9 juni - actie te ondernemen.


"Verdere vertraging is onacceptabel", vindt de Almeerse wethouder Adri Duivesteijn. "Een goede bereikbaarheid is belangrijk voor een groeistad als Almere. In 2013 is de Hanzelijn gereed, en stijgt het aantal treinreizigers met 10.000 per dag. Als wij vóór die tijd niet komen tot een uitbreiding van de Flevolijn, zijn de gevolgen rampzalig."
De verdubbeling van de Flevolijn zou in 2013 gereed zijn, nog voor de opening van de Hanzelijn; de lijn die Almere met het noorden van het land verbindt. Deze planning is al verschoven naar 2016, en dreigt nu nog verder uit te lopen. Duivesteijn: "Het valt eigenlijk niet uit te leggen; we hebben harde afspraken gemaakt over een betere bereikbaarheid van Almere, maar de druk op de Flevolijn neemt de komende jaren alleen maar toe." Volgens de prognoses zullen met de ingebruikname van de Hanzelijn dagelijks 80.000 reizen; nu reizen 50.000 mensen per dag over de Flevolijn.

Bezorgd

Ook de Amsterdamse wethouder Hans Gerson is bezorgd over de voortgang van het project. In een brief aan Eurlings benadrukt hij het belang van een spoedige besluitvorming. 'Er zijn op dit moment al grote problemen op het spoor. De Flevolijn is overbelast. Er rijden acht treinen per uur tussen Almere en Amsterdam. De treinen zijn in de spitsuren overvol (…) Ik wil u daarom verzoeken zo snel mogelijk het Ontwerp Tracé Besluit te nemen.'