Almere wil Europese culturele hoofdstad wordenGemeente omarmt burgerinitiatief 'Almere2018'

26 september 2009 07:00

ALMERE - Burgemeester Jorritsma maakte afgelopen donderdag bekend tijdens de conferentie 'Almere als creatieve stad' dat het college samen met het burgerinitiatief Almere2018 wil gaan voor de nominatie Europese culturele hoofdstad in 2018.


Burgemeester Annemarie Jorritsma: "Wij schatten onze kansen hoog in. Almere heeft bijzondere en unieke troeven in handen waarover de andere kandidaat-steden niet beschikken." Jorritsma noemde hierbij de thema's: het burgerinitiatief Almere2018, Almere als New Town en de Schaalsprong.
Marcel Kolder van het burgerinitiatief Almere2018 reageert: "Het is kenmerkend voor de innovatiekracht van Almere dat zij het lef heeft samen met haar burgers plannen te willen maken voor deze culturele interventie. Almere2018 bestaat uit honderden inwoners en bedrijven die geloven in de ontwikkelkracht van Almere. Wij zien dit stoutmoedige idee als voorwaarde voor een diverse en rijker geschakeerde stad. Almere heeft dit nodig. Eigenlijk meer dan alle andere kandidaat-steden bij elkaar."
De gemeente Almere heeft Bert van Meggelen (die ook betrokken was bij Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001) gevraagd om een gezamenlijk plan van aanpak te maken. Er wordt een intensieve verkenning uitgevoerd in de vorm van het atelier 'Almere Culturele Hoofdstad 2018'. Dit atelier brengt alle betrokkenen en experts bij elkaar en onderzoekt de mogelijkheden voor de verdere voorbereiding van Europese Culturele Hoofdstad 2018. Op basis van de uitkomsten van dit atelier doet het college begin volgend jaar een voorstel aan de raad over de officiële kandidaatstelling in 2012.