Almira (16): "Als NOX dicht gaat, ga ik naar Amsterdam"Sluiting NOX lijkt onvermijdelijk

20 mei 2009 07:00

STAD CENTRUM - Vanwege een betalingsachterstand van ruim 300.000 euro aan de gemeente lijkt sluiting van discotheek NOX onvermijdelijk. Als het voorstel van de gemeente voor de discotheek aan de Koetsierbaan in Almere Stad gehandhaafd blijft, hangt de discotheek faillissement boven het hoofd. Afgelopen donderdag stond het onderwerp op de agenda van de Politieke Markt.


NOX is één van de weinige discotheken in het stadscentrum waar ook jongeren vanaf 16 jaar welkom zijn. De politieke partijen waren het er afgelopen donderdag dan ook over eens dat de discotheek wel open moet blijven, maar dat de achterstallige huur wél voldaan moet worden.
Raymond Lozekoot van de Jonge Socialisten heeft namens de PvdA-jongeren donderdagavond de gemeenteraad toegesproken over NOX. "Wij zijn erg geschrokken van het nieuws dat NOX wellicht gaat sluiten. NOX is de enige plek in Almere waar 16-jarigen veilig naartoe kunnen. Anders zijn ze aangewezen op de jongerencentra. Het geschil tussen gemeente en NOX draait om geld, maar de discussie zou ook over jongeren moeten gaan."
Op een zaterdagavond trekt NOX zo'n 1.200 jongeren. Bedrijfsleider van NOX, Rick van Hoppe: "Als wij sluiten valt er een groot gat voor 16-jarigen. Uiteindelijk heeft niemand er wat aan als wij dicht gaan. Er moet gewoon een oplossing voor komen."

En wat vinden de jongeren zelf?

Ronny (21): "Ik vind het helemaal niets hier in Almere. Vergeleken met Amsterdam is het hier zelfs doodsaai."
Glenn (16): "Pas toen ik een keertje aardig wat op had vond ik het een beetje leuk. Ik ging er eigenlijk alleen maar heen omdat mijn vrienden er ook naartoe gingen. Als NOX dicht gaat, ga ik waarschijnlijk stappen in Hilversum of Amsterdam. In ieder geval buiten Almere."
Almira (16): "Ik ga bijna elke week naar NOX en vind het er heel leuk. De Grote markt is meer voor 18-plus en het is daar ook vaak minder veilig, veel dronken mensen enzo. Dat is hier veel minder. Als NOX dicht gaat moet er iets anders komen voor onze leeftijdsgroep, anders ga ik naar Hilversum of Amsterdam. Almere is verder wel een leuke stad voor jongeren."
Mike (23): "NOX heeft alles eigenlijk heel erg goed geregeld. Het deurbeleid is goed, er is bijna nooit heftige ruzie en de beveiliging is goed geregeld. Eigenlijk is het een soort buurtcentrum maar dan groter. Als NOX dicht gaat dan gaan jongeren die nog niet naar binnen mogen bij de kroegen op de Grote Markt zeker op straat en in bushokjes hangen."
Meepraten over dit onderwerp?

Reageer op de stelling 'Ik wil dat NOX gewoon open blijft!' via www.almeredezeweek.nl of mail naar redactie@almeredezeweek.nl.