Anton van Duijn, de eerste bakker van Almere, overleden

14 januari 2021 11:30

Door Marcel Beijer

ALMERE – Anton van Duijn, de allereerste bakker van Almere, is maandagavond overleden. Van Duijn is 85 jaar geworden.

Van Duijn kwam in 1977 vanuit Bergschenhoek naar Almere. Hij reageerde op een advertentie van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP) in het bakkersvakblad. De nieuwe stad had immers een bakker nodig. De bakker kreeg de baan, mede vanwege zijn karakter: een echte pionier. "Vrolijk, positief en altijd recht door zee" , aldus zijn zoon Ton. "Hij nam sociaal in de stad ook zijn verantwoording. Zo zat hij onder meer in de kerkenraad, in het schoolbestuur van De Ark en was hij secretaris van de postzegel vereniging."

Brink

Van Duijn begon in een noodwinkel aan de Brink (nu de Brinkgarage) en verhuisde in 1979 naar zijn definitieve pand aan de Markt. "In de keet was alles tweedehands, het was immers maar tijdelijk. Hij kon er zelf niet bakken en haalde daarom zijn brood elke dag bij bakker Van Rooijen in Muiderberg. Later kon hij in die noodwinkel wel banket bakken. Het was pionieren. Hij had veel steun aan zijn maatje Wim Huurman die vanuit Bergschenhoek was meegekomen."

Minister Westerterp

Pas op de Markt kon Van Duijn helemaal zelf aan de slag. Minister Tjerk Westerterp, die hem in 1977 ook de sleutel van de woning aan de Schoolwerf had gegeven, was bereid ook de bakkerszaak te openen. "Iedere Almeerder was op mijn vader aangewezen. Iedereen kende hem en hij kende iedereen", zegt zoon Ton die langzaam steeds meer het werk van zijn vader overnam. "In 1988 kwam ik in de zaak werken en in 1995 ging mijn vader het kalmer aan doen. Mijn broer Nico begon een zaak in de Bottelaarpassage."

In 2001 viel het doek voor de bakkersfamilie. De zaak aan de Markt werd overgenomen door Struiksma, broer Nico verkocht zijn zaak aan bakker Wieleman. "Zo zijn we allemaal het vak uitgegaan."

Almeerder

Veel Almeerders zullen zich bakker Anton van Duijn herinneren. "Hij heeft geen dag spijt gehad dat hij Bergschenhoek verlaten heeft voor Almere. Hij werd ook echt een Almeerder. Hij en mijn moeder woonden nog steeds in Muziekwijk."

Van Duijn wordt volgende week in Almere gecremeerd. Vanwege corona kunnen niet veel mensen de laatste eer bewijzen. Wie de familie wil condoleren met het overlijden krijgt daartoe wel de gelegenheid. In de rouwadvertentie die komende week in deze krant staat wordt het correspondentieadres gepubliceerd.