AP/OPA: Er is vierde optie voor Floriade

18 april 2020 00:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – De partij AP/OPA lanceert een vierde optie voor de Floriade. Naast de drie opties – afstel, uitstel, uitgekleed – ziet AP/OPA kansen om het Floriadeterrein de benutten door een waterstoffofaccu in een kleine enclave te plaatsen waarmee de energietransitie wordt opgelost. "Met deze variant behoeden we Almere voor enorme kosten om van het gas aan te gaan", zegt fractievoorzitter Johan de Leeuw.

In eerste instantie kan in het plan van AP/OPA de Floriadewijk duurzaam van warmte worden voorzien door de waterstofaccu juist op het Floriadeterrein te plaatsen. De partij komt met deze vierde optie voor de Floriadewijk "omdat we op voorhand weten dat geen van de drie voorgestelde scenario's een winnaar gaat opleveren waarbij verduurzaming zichtbaar is. Natuurlijk leeft er een vaag idee over een arboretum, wat nooit de invulling van de verduurzaming kan zijn."

Energietransitie

Met het plan wil AP/OPA de energietransitie in voegen in de Floriadestructuur. "Dat heeft niet alleen voordelen voor de inwoners, maar er kan ook veel rijksoverheidsgeld worden benut", zegt De Leeuw. "Haven en Buiten kunnen vrij eenvoudig aan de waterstof omdat daar de woningen nu een gasaansluiting hebben. Een kostbare en moderne infrastructuur die prima voor waterstof gebruikt kan worden. In de huidige plannen van 'woningen van het gas af' wordt die infrastructuur vernietigd. Doodzonde. Verder kan ook de Floriadewijk worden voorzien van waterstofenergie, want daar wordt al uitgegaan van gasloos."

Betaalbaar

"Er is een motie van de raad, die zegt dat de nieuwe situatie geen monopolie mag opleveren van een leverancier. Met deze oplossing is die er niet meer. Bovendien hoeven de inwoners geen tienduizenden euro's aan investeringen te doen als ze voorzien worden van waterstof. Peperdure warmtepompen en isolatiemaatregelen zijn niet meer nodig", stelt De Leeuw, "en het past in de woonvisie waarin betaalbaar bouwen voorop staat."

AP/OPA ziet ook kansen bij de Rijksoverheid. "Die wil veel geld steken in waterstofontwikkeling. Verder spreekt het voor zich dat aan de A6 een waterstof tankstation moet komen en dat alle bussen en gemeentelijke voortuigen op waterstof gaan rijden."

Kansen

AP/OPA ziet kansen voor de Floriade én Almere. "We kunnen zo vooroplopen in Nederland en de stad wordt een prachtig voorbeeld hoe verduurzaming werkt en betaalbaar wordt. We doen dit voorstel om een positievere kans te geven aan het Floriade-idee met de mogelijkheid van gegarandeerde winst in plaats van verlies."

AP/OPA dient een dezer dagen haar plan in bij het college van Burgemeester en Wethouders en bij de verkenner die de drie andere opties onderzoek.

Johan de Leeuw, fractievoorzitter van AP/OPA. (Foto: aangeleverd)