Art Inside Out bij The Home of Creation

02 december 2020 08:15

Door Petra Onderwater

VELUWSEKANT – The Home of Creation is een kleurrijk centrum voor creativiteit, kunst, upcycling, carcleaning en dagbesteding. "Jongvolwassenen met een beperking kunnen in onze ateliers kennismaken met verschillende activiteiten en zich daar verder in ontwikkelen", vertelt de Almeers-Iraanse kunstenaar Majeed Saeeyan, oprichter van The Home of Creation.

Het centrum is onlangs verhuisd vanaf de Vaart in Buiten naar een nieuw onderkomen aan De Huchtstraat 15-17 op bedrijventerrein Veluwsekant. De geplande feestelijke opening kon helaas niet doorgaan vanwege corona, maar iedereen is van harte welkom om binnen te lopen. Almere DEZE WEEK nam ook een kijkje op de nieuwe locatie.

Relaxruimte

In het schilderatelier is een van de deelnemers op de dagbesteding een pamflet van haar favoriete serie Spangas aan het schilderen. Trots toont ze het resultaat, dat straks mee naar huis mag. Saeeyan is net teruggekomen van een bezoek aan een fabriek in Dronten. "Ik heb een van jongens van de dagbesteding laten zien hoe de nagels worden gemaakt die wij gebruiken bij het bekleden bijvoorbeeld. Zo wordt hij echt betrokken bij het hele productieproces", vertelt hij. De jongen moet even bijkomen van alle indrukken en trekt zich terug in de relaxruimte, waar hij even lekker kan gamen.

Dagbesteding

"Wij geven hier onder andere schilderlessen en creatieve workshops voor volwassenen en bieden creatieve en technische dagbesteding voor jongvolwassenen met een beperking", aldus Saeeyan. "Zij kunnen hier terecht voor verschillende activiteiten, zoals schilderen, beeldhouwen, houtbewerken, breien en naaien."

Recycleshop

Hergebruik van materialen is een belangrijk aspect bij The Home of Creation. Er wordt gewerkt met grondstoffen die zijn gedoneerd of zijn ingeleverd bij het upcyclecentrum. Saeeyan toont een serie tassen gemaakt van het leer van afgedankte banken en verderop staat een paar stoelen met een zitting van broekriemen. "Naast verkoop van producten die onze cursisten hebben gemaakt, hebben wij ook een kleinschalige kringloopwinkel op onze nieuwe locatie. Daar zijn onder andere meubels, woonaccessoires, sieraden en snuisterijen te koop."

Autopoetserij

In de voormalige garage in het pand is een autopoetserij gevestigd. "Een aantal van onze dagbestedingsmensen blijkt het heerlijk te vinden om auto's helemaal spik en span te maken. In ongeveer twee uur tijd reinigen zij een auto van binnen tot buiten. Het autopoetsbedrijf verderop heeft ons geholpen aan materialen." Saeeyan vindt het mooi om te zien dat de andere bedrijven op de Veluwsekant interesse en sympathie tonen voor hun nieuwe 'buren' op het indrustrieterrein. "Mensen komen af en toe in hun pauze ook even bij ons binnenlopen om een kijkje te nemen."

Kunst van binnenuit

Het geeft Saeeyan zelf vooral veel voldoening om mensen – met en zonder beperking - de kunst van het creëren te leren. "Ik leer ze om te beginnen dat kunst van binnenuit moet komen. Creëren vanuit je gevoel in plaats van met je verstand. Dat doen mensen met een beperking veelal van nature, iets waar menig kunstenaar jaloers op is." Saeeyan is van mening dat ook mensen met een beperking volwaardige kunst kunnen maken. "Ik verzet me al jaren tegen de term Outsiders Art, omdat je deze groep kunstmakers hiermee feitelijk bestempelt als buitenstaanders. Ik praat liever over Art Inside Out, kunst van binnenuit. Dat is dan ook het motto geworden van The Home of Creation."

The Home of Creation aan De Huchtstraat 15-17 (tegenover Sligro) is elke dag geopend tussen 9.00 en 18.00 uur. Ga voor meer informatie over dagbesteding, CarCleaning, workshops, schilderslessen en recyclingprojecten naar www.thehomeofcreation.nl .

Majeed Saeeyan in het nieuwe pand van The Home of Creation. (Foto: Michelle Friedländer)