Artsen roepen scholen op om ventilatie te optimaliseren in strijd tegen corona

01 april 2021 09:55

ALMERE – De Almeerse artsen Shahryar Mir, Noor Compier-Mahboob en Abdulhaq Compier roepen scholen op om goed op ventilatie te letten. "Dit kan honderden besmettingen bij kinderen en in gezinnen voorkomen. We zien helaas dat veel besmettingen van de school naar het gezin worden meegenomen", stellen zij.

"Uit onderzoek in Engeland blijkt dat 10 tot 15 procent van de kinderen helaas zelf ook langdurige klachten houdt na besmetting met het Coronavirus, variërend van vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, tot verlies van reuk en smaak, slapeloosheid, ademhalingsproblemen, buikklachten en hartkloppingen. Er zijn ook aanwijzingen voor risico's op hart-en vaatziekten op de lange termijn", vertelt kinderarts Mir. "Angst en ziekte in gezinnen door besmettingen op scholen zijn bovendien niet goed voor de geestelijke gezondheid", voegt psychiater Compier toe.

Ventilatie

"Ventilatie is een eenvoudig en effectief middel om de gezondheid van kinderen en gezinnen te beschermen in de staart van deze epidemie, maar ook voor toekomstige ziekten", stellen de drie Almeerse artsen. Zij roepen de gemeente op om scholen actief te helpen om gebruik te maken van de ventilatiesubsidies die het kabinet beschikbaar heeft gesteld. "De gemeente kan bijvoorbeeld de garantie geven dat kosten voor CO2 meters achteraf worden vergoed, om scholen aan te sporen hier snel werk van te maken."

Tips voor schone lucht

De artsen geven een aantal eenvoudige tips voor schone lucht op school:

1. Altijd de ramen op een kier zetten van minimaal 20 cm en de binnendeur open houden, zodat er voortdurend verse lucht door het lokaal heen stroomt;

2. Iedere pauze alle ramen en deuren in de school tegen elkaar openzetten;

3. (Helaas) niet zingen omdat dit veel virusdeeltjes in de lucht brengt.

CO2 meters

Met betaalbare CO2 meters (40 euro zonder- en 150 euro met alarmfunctie) kan volgens de artsen worden gemeten of er genoeg frisse lucht het lokaal in komt. "Voor basisscholen en de huidige halve klassen op middelbare scholen is 700 ppm een goede CO2 grenswaarde om onder te blijven. Voor een volle middelbare schoolklas kan 900 ppm worden aangehouden. Het loont om het snel te regelen. Ouders van elke klas kunnen ook zelf zo'n meter aanschaffen en aan de leerkracht geven."

HEPA luchtreinigers

Voor slecht ventileerbare ruimten kunnen volgens de artsen twee HEPA luchtreinigers worden gekocht. "Gewoon bij de witgoedhandel. Met voldoende capaciteit zodat de lucht in de ruimte vijf keer per uur ververst wordt." Zij adviseren iemand op school verantwoordelijk te maken voor aanschaf, installatie en onderhoud van zulke luchtreinigers. Ook voor thuis raden de artsen aan altijd de ramen op een kier te houden en HEPA luchtreinigers te gebruiken. "Hoe minder virusdeeltjes je inademt, hoe minder ernstig ziek je wordt."

Shahryar Mir en Abdulhaq Compier schreven samen met epidemioloog Amrish Baidjoe van het Red Team en gezondheidsingenieur Francesco Franchimon ook een artikel in het landelijke tijdschrift Medisch Contact, waarin zij stellen dat dat het grote aantal coronabesmettingen bij kinderen onverantwoord en onnodig is. Zij benadrukken daarin ook dat het van groot belang is dat scholen de ventilatie optimaliseren en daarbij meer ondersteuning verdienen.