ASG vraagt 4 miljoen extra voor Montessorischool in Nobelhorst

16 april 2021 12:50

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Almeerse Scholengroep (ASG) heeft 4 miljoen euro extra gevraagd aan de gemeente voor de bouw van een Montessoribasisschool en een Montessori Lyceum in Nobelhorst. Dit bedrag komt boven op de 20 miljoen euro krediet die de gemeente al verstrekt heeft. Dit bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Het extra krediet is nodig voor het realiseren van kinder- en buitenschoolse opvang, geluidswerende maatregelen en gasloos bouwen, hoger berekende kosten voor de te realiseren sporthal en voor het realiseren van een school/wijk bibliotheek.

Koen Bokhorst (VVD) vond de 4 miljoen wel heel veel extra geld: "Ik ga ervan uit dat er een sober en doelmatig gebouw komt, dat klinkt nu niet zo." De Partij voor de Dieren is niet blij met de locatie van het onderwijscomplex: "Vlak bij de snelweg heeft niet onze voorkeur", zei Marjolijn Veenstra. "Daardoor hebben we kans op een slechte luchtkwaliteit in het gebouw. Kinderen ondervinden veel gevolgen van vervuilde lucht. Onze jeugd heeft juist recht op schone lucht." Het CDA was verbaasd over de tekorten. "Kan dat niet uit het gewone budget?", vroeg Jeltje Vliegenthart.

Normen

Wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie) stelde dat Twentsekant de beste locatie in Nobelhorst is. "Het gebouw is te groot voor een andere plek." Verder verklaarde zij de extra 4 miljoen: "Eind 2020 werden richting de definitieve aanbesteding de extra kosten duidelijk, daarvoor rekenden we nog met de berekeningen van 2017."

Bosch stelde dat de kosten van het gebouw volgens de geldende normen berekend zijn. "We gebruiken gewoon de normbedragen die per vierkante meter standaard zijn. Het gebouw kan gewoon niet met minder budget gerealiseerd worden."

De wethouder hoopt dat de raad nog deze maand positief besluit over de 4 miljoen extra. "Dan kunnen we verder zodat het gebouw in 2024 klaar is."

(Foto: AdobeStock)