'Ashraf wil verder studeren'Almeerse stichting zoekt sponsoren

21 januari 2009 08:00

ALMERE - De Almeerse stichting Talentenkans zoekt sponsoren voor een van haar talenten: Ashraf El-Hajouj. Hij wil zijn studie geneeskunde afmaken, die hem bruut werd ontnomen.


Marion Grobbee is voorzitter van Talentenkans: "We bestaan inmiddels ruim 2 jaar en we willen talentvolle studenten uit ontwikkelingslanden en Oost-Europa de kans geven om zich verder te ontplooien." De oprichters van deze jonge stichting komen allen uit het Almeerse onderwijs. Grobbee: "De ontwikkeling en in stand houden van talent staat centraal bij Talentenkans. Je kan het zien als een blijvende manier van ontwikkelingshulp: ontwikkeld talent heeft een enorme meerwaarde, voor de student en diens omgeving. En niemand kan talent afpakken."


Gevangenis

De voorzitter is naarstig op zoek naar sponsoren voor Ashraf El-Hajouj. "Hij groeide op in Libië, " vertelt Grobbee, "en studeerde aan de universiteit van Benghazi geneeskunde. In zijn laatste studiefase, hij liep zijn laatste co-schap in een ziekenhuis, werd hij samen met vijf Bulgaarse verpleegkundigen gearresteerd." Ashraf werd verdacht van het opzettelijk besmetten van ruim vierhonderd kinderen met AIDS. Grobbee: "Dat was een vreselijke beschuldiging. En ondanks dat een wereldwijd gerespecteerde groep wetenschappers onder leiding van Luc Montagnier, nota bene de ontdekker van het AIDS-virus, bewees dat deze mensen onmogelijk voor deze uitbraak verantwoordelijk konden zijn werden Ashraf en de vijf verpleegkundigen tot drie keer toe ter dood veroordeeld." Grobbee gaat bewogen verder: "Kolonel Ghadaffi betichtte de zes van bioterrorisme in opdracht van de CIA en de Mossad, de Israëlische geheime dienst." Ashraf zat daarna bijna 9 jaar vast en werd gefolterd in de gevangenis. "Door tussenkomst van de Europese Unie zijn de zes gevangenen onlangs uitgeleverd aan Bulgarije waar ze onmiddellijk op vrije voeten werden gesteld. Ashraf voegde zich in oktober daarna bij zijn ouders in Nederland, die van de overheid hier een verblijfsvergunning hadden verkregen."
Kracht

Ashraf toont ondanks zijn ontberingen een onwaarschijnlijke flexibiliteit en kracht om zijn leven weer zinvol op te pakken, vindt de voorzitter. "Hij wil opnieuw geneeskunde studeren en zich als arts gaan inzetten. Ashraf is begonnen met een intensieve cursus Nederlands aan de universiteit van Amsterdam." Ashraf hoopt medio dit jaar mee te kunnen doen aan de selectieprocedure voor de verkorte opleiding geneeskunde aan de universiteit van Groningen. "Ook al is Ashraf 39 jaar nu," benadrukt Grobbee, "hij verdient die ondersteuning van onze stichtingTalentenKans. Wij hopen dat anderen ook - kredietcrises of niet - Ashraf willen steunen."
Lezers van dit artikel kunnen Ashraf steunen door donateur te worden van Talentenkans via: www.talentenkans.nl. Eenmalig een bedrag storten kan op rekeningnummer 1926093, ten name van Stichting Talentenkans te Almere. Voor meer informatie: 06-53573314.