Audi Q3 ook als plug-in hybride

02 december 2020 00:00

ALMERE - Audi breidt zijn programma geëlektrificeerde modellen verder uit met de Q3 45 TFSI e en Audi Q3 Sportback 45 TFSI e. Die zijn uitgerust met een krachtige plug-in hybride-aandrijflijn met een systeemvermogen van 180 kW/245 pk en dankzij de 13 kWh accu is er ongeveer 50 kilometer (WLTP) emissieloos te rijden. De e-modellen worden in januari op de Nederlandse markt verwacht, prijzen zijn nog niet bekend.

De aandrijflijn van de Q3 45 TFSI e bestaat uit een 1.4 TFSI benzinemotor en een in de standaard 6-traps S tronic automaat geïntegreerde elektromotor. Hiermee haalt de plug-in Q3 een topsnelheid van 210 km/uur en accelereert van 0 naar 100 km/uur in slechts 7,3 seconden. De 13 kWh accu beschikt over een eigen koelcircuit en is vóór de achteras in de wagenvloer geïntegreerd. Hierdoor blijft er nog een flinke laadruimte over, al lever je wel wat in (385 tot 1.375 liter tegen 530 tot 1.525 liter).

E-sound

Bij lage snelheden zorgt AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) voor de wettelijk voorgeschreven e-sound om medeweggebruikers en voetgangers te waarschuwen. Behalve als het extreem koud is, start de Audi Q3 45 TFSI e altijd in elektrische modus. Ook is er de Auto-Hybrid-stand waarbij de TFSI en elektromotor een intelligent en efficiënt samenspel aangaan. De elektromotor ondersteunt de TFSI bijvoorbeeld bij inhaalacties, en bij lage toerentallen vangt hij het 'turbogat' op. Voor maximale efficiency kan de Q3 zelf de snelheid aanpassen bij het naderen van bochten of rotondes en in de meeste gevallen gaat de Q3, als de bestuurder de voet van het gaspedaal haalt, 'zeilen' met uitgeschakelde verbrandingsmotor.

De 13 kWh accu van de Q3 45 TFSI e-modellen is bij een wallbox (400 Volt, 3,6 kW, wisselstroom) in 3uur en 45 minuten volledig te laden. Met de gratis myAudi app is het laadproces te volgen.

De e-modellen worden in januari op de Nederlandse markt gebracht. (Foto's: Sagmeister Photography)

Het interieur van de Q3.

Gerelateerd

Communicatie-expert.nl
Interger Vastgoed