Badmintonner Marcel Smouter wint EK Aangepast Badminton"Mijn volgende doel is WK-goud"

22 juni 2010 13:59

STEDENWIJK - Eind mei werd Marcel Smouter, badmintonner met een beperking, in Zwitserland Europees Kampioen in de mixed dubbel, en won hij zilver in de dubbel. Eerder dit jaar was hij ook al bij de Franse Open succesvol.


"Het gaat lekker", zegt Smouter na afloop van een training in sporthal Stedenwijk. "Sinds ik train met trainer Roy Calbo, heb ik me enorm verbeterd. Ik ben Europees Kampioen geworden met mijn mix-partner Anneke Wansink. Maar eigenlijk was mijn prestatie in de dubbel beter. Israël heeft al jaren het beste team. Dat is onaantastbaar. De tweede plaats is altijd voor Duitsland. Ik speelde op dat toernooi voor het eerst samen met de Engelsman Goby Ranganathan en we wisten die Duitsers te verslaan. Dat is echt heel bijzonder. Ik wil nu met hem verder trainen voor het WK 2011 in Guatemala. Ik wil proberen daar ook voor goud te gaan. Dan is het belangrijk dat we vaak samen trainen. En daar is weer geld voor nodig."
Smouter heeft een beroep gedaan op het Fanny Blankers-Koenfonds en krijgt ook hulp van Sportservice Flevoland. "Maar een sponsor zou welkom zijn."

Veel titels

Na het WK wil Smouter stoppen met zijn sport. "Ik ben dan 52. Het is welletjes. Ik heb veel titels gehaald en werd twee keer uitgeroepen tot Almeers gehandicapte sporter van het jaar en één keer Flevolands sporter van het jaar. Een medaille op de Paralympics haal ik niet meer. Badminton is in Londen 2012 slechts een demonstratiesport."
Daarom is Smouter al bezig om zich op te werpen als ambassadeur van de gehandicaptensport. "We willen de Flevolandse badmintontalenten op één plek bij elkaar brengen om training te krijgen van Roy Calbo en we doen ons best om in 2013 het WK Aangepast Badminton naar Almere te halen. Volgend jaar moeten we het 'bidbook' inleveren. Ik denk dat ik mezelf ook als trainer wil ontwikkelen. Kan ik misschien toch nog eens naar de Paralympics."