Banken voor stadsklok gearriveerd

11 maart 2009 08:00

DE VAART - Kunstenares Emeke Buitelaar heeft vorige week weer een grote stap kunnen zetten in de ontwikkeling voor de stadsklok Time = = Art, die later dit jaar wordt geplaatst in het Almeerse stadscentrum. Met een grote vrachtwagen werden de drie zitbankjes bezorgd die rond de klok komen te staan.


"Ik was best opgewonden toen de banken werden afgeleverd", zegt Buitelaar vanuit haar atelier in het voormalige pand van Beiersdorf. "Ik had speciaal gele kleren aangedaan en ben in mijn gele auto naar mijn gele atelier gegaan. Geel is de kleur van mijn maya-zegel. Het zal een vruchtbaar project worden."
De stadsklok is gebaseerd op de Maya-cultuur en wordt erg kleurrijk. "Toen na de bezorging alle mensen weg waren, zat ik voor het eerst in mijn eentje in mijn atelier te kijken naar de drie banken. Dat is best bijzonder. Het atelier is ijskoud omdat de fabriek al twee jaar leeg staat. Koffie kan ik nog niet zetten, want er is geen stroom. Maar dat maakt niet uit."
Op drie plekken worden momenteel de mozaïekstukjes gemaakt waarmee de bankjes worden belegd. Buitelaar doet dat samen met Almeerse kinderen. "Ik heb vorige week ook twee scholen bezocht. Volgende week komen leerlingen van Pro Almere naar het atelier om te mozaïeken. En in de snackbar kwam ik een oud-leerling tegen die komt helpen."
Buitelaar kan nog niet zeggen wanneer de stadsklok wordt onthuld. "Er is veel vertraging geweest, dus moet er een nieuwe planning komen. Sommige mensen denken dat de banken met mozaïek en al van de vrachtwagen afkomen. Dat is niet zo. Ik ga nu de tekeningen erop zetten en dan kunnen we gaan mozaïeken."
In kader:

Weblog

In het stadscentrum wordt de stadsklok 'Time = = Art' gemaakt door kunstenares Emeke Buitelaar. Dit kunstwerk is gebaseerd op de Maya-cultuur. Emeke houdt op de site www.almeredezeweek.nl een weblog bij over de voortgang van dit kunstwerk.